Справа Мартиненка: суд обирає запобіжний захід Переломі

Справа Мартиненка: суд обирає запобіжний захід Переломі

Укрінформ
Солом'янський районний суд м.Києва розпочав розглядати обрання запобіжного заходу для колишнього голови наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Переломи, який є фігурантом у справі екс-депутата Миколи Мартиненка про завдання збитків ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відразу після початку засідання адвокати Переломи, які є також захисниками Мартиненка, заявили про відвід судді Олександра Бобровника, звинувативши його у "зацікавленості у винесенні неправосудного рішення".

Захист також наполягає, щоб обидва відводи (як у справі Мартиненка, так і у справі Переломи) були розглянуті одночасно.

Прокурори це клопотання не підтримали.

Після цього у даному судовому засіданні було оголошено перерву.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у засіданні Солом'янського райсуду Києва з обрання запобіжного заходу Мартиненку було оголошено перерву на вимогу захисту підозрюваного. Відразу після початку засідання адвокати політика також подали клопотання про відвід судді.

Вчора у Києві детективи Національного антикорупційного бюро України затримали колишнього народного депутата Мартиненка. Його одразу доправили в НАБУ для проведення слідчих дій.

Екс-депутата підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 ("Створення злочинної організації"), ч. 5 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") Кримінального кодексу України.

Досудовим розслідуванням установлено, що в період з 2013 року по 2016 рік злочинною організацією у складі службових осіб державного підприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", службових осіб "STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH", а також групою осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненком, було вчинено розтрату коштів ДП "СхідГЗК" у розмірі 17,28 млн. дол. США шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника STEUERMANN.

У подальшому вказані кошти перераховано з рахунків компанії STEUERMANN на рахунки офшорних компаній "WARGRAVE TRADING LLP" та "DALLAS FUEL SA".

Водночас, Мартиненко вважає звинувачення проти нього сфальсифікованими.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагає обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою 60 діб з альтернативою внесення застави 300 млн грн.

20 квітня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури також затримали колишнього голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому.

За версією слідства, затриманий забезпечував координацію між компанією-посередником та ДП "СхідГЗК". Ця особа також відома як фігурант іншого кримінального провадження щодо завдання збитків ПАТ «Одеський припортовий завод» у розмірі 205 мільйонів гривень, розслідування якого детективи НАБУ завершили у грудні минулого року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-