Гройсман: Можемо втратити до $100 мільярдів через газовий контракт Тимошенко

Гройсман: Можемо втратити до $100 мільярдів через газовий контракт Тимошенко

Укрінформ
Україна вже втратила 53 мільярди доларів через газовий контракт, який у 2009 році уклала з російським "Газпромом" тодішній прем`єр-міністр Юлія Тимошенко, і ризикує втратити ще 40 мільярдів доларів.

Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час години запитань до уряду у Верховній Раді, відповідаючи на запитання нардепа від "Батьківщини" Олександри Кужель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є дві цифри. Від того, що була різниця в цінах на газ, дехто заробив мільярди. І з кимось, кого ви знаєте, ділився. Щомісяця. Ми втратили на різниці цін за цей час 53 мільярди доларів", - сказав він.

Він додав, що нині існує ризик втратити ще понад 40 млрд доларів.

"І другу цифру я вам назву. Стокгольм. Через контракт, який був підписаний у 2009 році прем'єр-міністром - забув як її прізвище. Сьогодні в Стокгольмі Росія нас судить по цьому контракту - це іще більше 40 мільярдів доларів. Якщо приплюсувати, то внаслідок таких бандитських дій вийде близько 100 мільярдів доларів", - наголосив Гройсман.

Він додав, що ця сума відповідає кільком річним бюджетам України.

Як відомо, НАК "Нафтогаз України" вимагає від Газпрому у Стокгольмському арбітражі 30 млрд дол., але сума вимог може потенційно зрости до 50 млрд дол. У разі виграшу українська компанія може отримати частки у проектах "Північний потік-1" та "Північний потік-2", якими нині володіє Росія.

ПАТ "Газпром", у свою чергу, вимагає 50 млрд дол. за контрактом, де включений принцип "бери або плати".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-