Порошенко: «Безвіз» матиме чимале практичне значення для багатьох українців

Порошенко: «Безвіз» матиме чимале практичне значення для багатьох українців

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко переконаний, що рішення Європейського парламенту про надання безвізового режиму для громадян України є символом приналежності нашої країни до спільного європейського цивілізаційного простору.

Про це йдеться в зверненні глави держави.

Глава держави привітав всіх із успішним голосуванням в Європейському парламенті за надання українцям права безвізових подорожей до країн Євроcоюзу.

«Потужну підтримку у цьому питанні нам надала переважна більшість політичних сил, окрім маргінальних проросійських, пропутінських партій. 521 депутат твердо висловив свою цілковиту підтримку України», - зазначив Порошенко.

Він наголосив, що «безвіз» матиме чимале практичне значення для багатьох громадян. За його словами, майже 3 мільйони українців вже отримали чи зараз одержують біометричні паспорти, які необхідні для безвізових поїздок. Лише за 2016 рік українці понад 15 мільйонів разів перетнули державний кордон з країнами Європейського Союзу.

Глава держави підкреслив, що рішення Європарламенту – це значно ширше, ніж вільні подорожі і свобода пересування.

«Це – ще більші гордість за українське громадянство та привабливість українського паспорта. Це – символ приналежності України до спільного європейського цивілізаційного простору. Це яскравий маркер того, що Україна – частина об’єднаної Європи, від Лісабона до Харкова, і ми поділяємо спільні цінності. Це свідчення стратегічної правильності нашого європейського вибору, успішності та безповоротності нашого курсу на інтеграцію до Європи», - зазначив Порошенко.

«І нарешті, сьогоднішнє голосування – це визнання Європейським парламентом глибини наших реформ», - підкреслив Президент.

Він нагадав, що план дій із досягнення критеріїв, необхідних для візової лібералізації, складався майже з півтораста пунктів і всі вони виконані. «Такі нововведення, як електронне декларування статків можновладців, чи створення нових та реформування старих антикорупційних органів, стали можливими завдяки реалізації саме цього плану», - сказав він.

Порошенко додав, що тепер – слово за Радою Європейського Союзу. «Її позитивного рішення ми очікуємо найближчими тижнями. В постійному контакті з лідерами європейських країн працюю над тим, щоб це сталося якнайшвидше», - наголосив Президент.

Він нагадав, що ще будучи міністром закордонних справ, починав боротьбу за безвізовий режим. «Чесно кажучи – навіть не уявляв собі, яким довгим та тернистим буде цей шлях. Не можу сказати, що то була легка й проста робота, але кожного дня протягом майже восьми років я відчував і відчуваю свою персональну відповідальність за успішність цього проекту», - сказав Президент.

Глава держави додав, що звісно і уряд, і вся влада ще мають наполегливо працювати над тим, щоби кількість співгромадян, які фінансово можуть собі дозволити мандрівки до Європи, рік від року зростала.

«Глибоко вдячний президентові Європарламенту, доповідачам Європарламенту з українського питання, делегації по зв’язках з Україною, групі «Друзі України в Європарламенті» та всім євродепутатам за їхні особисті зусилля для реалізації важливої для кожного українця мети», - сказав Президент і також подякував українським дипломатам, народним депутатам, громадським організаціям, які разом зі ним рухали цей процес.

«Вклоняюся славним українським воїнам, які в боротьбі з російським агресором захищають не лише територіальну цілісність та європейський вибір України, але й усю систему цінностей Старого Світу», - наголосив Президент.

Як повідомлялося, Європарламент ухвалив у четвер, 6 квітня, законодавчу резолюцію, згідно з якою Україну переносять до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги для короткострокових подорожей країнами ЄС. Резолюцію підтримав 521 депутат, 75 голосували проти та 36 утрималися.

Далі, за процедурою, це рішення має двічі затвердити Рада Євросоюзу - на рівні послів країн-членів та міністрів. Документ також мають підписати президент Європарламенту та головуючий у Раді ЄС представник Мальти. Рішення набуде чинності на 20-й день після опублікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-