Переселенці зможуть голосувати за місцем проживання - ОПОРА

Переселенці зможуть голосувати за місцем проживання - ОПОРА

Укрінформ
Внутрішньо переміщені особи зможуть змінити свою виборчу адресу за наявності заяви та довідки переселенця і проголосувати на виборах за місцем проживання, а не реєстрації.  

Про це сказав аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Виборець, який фактично проживає не за місцем реєстрації, зможе подати звернення щодо нової виборчої адреси і надати до цього додаткові документи. Для внутрішньо переміщених осіб це довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, для інших категорій громадян передбачені різні категорії документів починаючи від договору оренди на житло, за адресою якого виборець просить визначити його нове місце постійного голосування, право власності на певний вид житла або інші підстави для підтвердження аргументованості зміни виборчої адреси", - сказав Клюжев. 

У свою чергу, присутній на прес-конференції народний депутат України Мустафа Найєм зазначив, що, за даними ООН, чисельність людей, які переїхали на підконтрольну українській владі територію, внаслідок військового конфлікту на Сході, становить більше 2 млн. Водночас людей, які свідомо вийшли на референдум на Донеччині і Луганщині, - близько 400 тис. Найєм наголосив, що, відштовхуючи переселенців, не даючи їм змоги проголосувати, фактично, українська влада створює прірву у процесі реінтеграції.  

Як повідомляв Укрінформ, 12 серпня 2015 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві вибори" (щодо забезпечення права голосу внутрішньо переміщеним особам)". Ініціатори законопроекту пропонували забезпечити переселенцям право голосу на місцевих виборах в тій громаді, де вони зареєстровані як вимушено переміщені особи, підтвердженням чого служитиме адреса в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-