Заручники залишилися єдиним козирем Кремля проти України - Жемчугов

Заручники залишилися єдиним козирем Кремля проти України - Жемчугов

Ексклюзив
Укрінформ
Заручники залишилися єдиним важелем тиску Кремля на Київ, тому обмін полоненими настільки ускладнено.

Таку думку висловив Герой України, колишній полонений «ЛНР» Володимир Жемчугов в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу. 

«Я бачу всього два важелі впливу Росії на Україну: перше - військовополонені, заручники; друге - вугілля й електроенергія з окупованих територій. На сьогодні нарешті оголосили блокаду, вугілля й електроенергія нам більше не потрібні, залишається єдине питання - наші заручники», - зазначив Жемчугов.

За його переконанням, Росія робитиме все, щоб заручники залишалися на території самопроголошених "республік". 

Жемчугов, його дружина Олена підтримують контакт з людьми, які живуть на тимчасово не підконтрольних Україні територіях, з родичами декого з тих, хто знаходиться в українських в'язницях. Люди вже зневірилися, бачачи небажання бойовиків здійснювати передбачений Мінськими угодами обмін, і просять Жемчугових про сприяння. «Швидше за все, ми допоможемо. Головне - знати, в який день вони проводитимуть таку акцію в Донецьку. І якщо вони не повернуться додому, ми піднімемо цей інформаційний шум», - пояснив колишній полонений «ЛНР». 

Він також вважає за доцільне виділити 45 громадян Росії, які знаходяться в українських в'язницях, в окремий список з метою можливого обміну на утримуваних у РФ українських політв'язнів, серед яких і кореспондент Укрінформу Роман Сущенко. 

Як відомо, в період з 28 грудня 2014 року по 24 вересня 2015 року Володимир Жемчугов провів на окупованих територіях 30 спецоперацій зі знищення військових об'єктів ворога й особового складу окупаційних військ. 29 вересня 2015 року Жемчугов підірвався на розтяжці, в результаті чого отримав важкі поранення - втратив кисті обох рук і зір. Бойовики захопили його в несвідомому стані.

Незважаючи на важкий стан, Жемчугова довгий час тримали в Луганському СІЗО, допитували.

17 вересня 2016 року за безпосередньої участі Президента України Володимир Жемчугов був звільнений з полону бойовиків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-