Кремль і «паспорти»: нова тактика гібридної анексії

Кремль і «паспорти»: нова тактика гібридної анексії

Укрінформ
Можливе скасування невдалої пропагандистської кампанії Кремль намагається продати якомога дорожче

Сьогодні Кремль заявив, що може переглянути рішення про визнання паспортів т. з. «ЛНР», «ДНР», якщо будуть виконані його вимоги.

Росія таки перекреслила всю роботу міжнародних та українських комісій з врегулювання конфлікту. Не зумівши спровокувати Україну на масштабний збройний випад в сторону Донбасу чи Криму, з повторенням тим самим «грузинського сценарію» з відбирання територій, Кремль зайнявся політичним рекетом.

ГРОМАДЯНИ БЕЗ ДЕРЖАВ

Тактика окупації Кремлем територій інших країн - ілюстрація приказки про плювки та божу росу.

Незрозуміле «утворення» у вигляді Придністров'я на тлі подій у Грузії та Україні - просто острівець спокою.

Нещодавно президент РФ Путін підписав указ про визнання паспортів т. з. ЛНР-ДНР. Це такий смачний плювок в очі світовій спільноті, і на адресу України в першу чергу.

Мінські угоди, переговори, міжнародні зустрічі, міжвідомчі комісії, все це 18 лютого Володимир Путін перекреслив, підписавши «Указ про визнання документів, виданих громадянам України та особам без громадянства, які проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України».

Цікаві дії, враховуючи попередні заяви Кремля про те, що те, що відбувається на південному сході України - внутрішня справа України. Про це, до речі, заявляв сам Путін ще у 2014 році.

Задамося питанням - визнання паспортів якихось «країн» - чи це не визнання самої «країни»? Або в Росії кожен під'їзд будинку може намалювати собі паспорт і по ньому пересуватися через кордон Росії і здійснювати певні юридичні дії?

Як можна визнати паспорт, не визнаючи країну? А якщо не визнавати, то тоді ким виданий цей паспорт?

Усе це вкладається в загальну гопницьку концепцію сучасної російської влади: «І чо ви нам зробите? Третю світову почнете?»

Природно, російські ЗМІ стали пояснювати це «паспортне визнання» міркуваннями гуманності, мовляв, людям якось треба пересуватися, якось жити, показуючи, як люди з ОРДЛО мучаться, страждають від того, що їхні «освіти» не визнані ніким, включаючи саму Росію, завдяки якій вони, власне, і мучаться.

Такі собі «чисто побутові поступки» - ніяких ЛДНР як би немає, це українські внутрішні справи, але от людей з самонамальованими папірцями цих незрозумілих територій ми визнаємо як громадян цих самовидуманих територій.

І сьогодні ж Росія озвучила офіційно, що вона готова здати в утиль цей самий указ про визнання «ОРДЛО паспортів». Але на своїх умовах.

«Москва може скасувати рішення про визнання самопроголошених ДНР і ЛНР, якщо Київ повністю виконає мінські угоди, заявив постійний представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич, текст виступу якого опублікований на сайті російського МЗС», - повідомив сьогодні один з головних кремлівських рупорів РИА новости.

І одразу ж були пред'явлені умови можливої відміни:

«Українська влада повинна скасувати каральну операцію, відвести озброєння, провести конституційну реформу із закріпленням особливого статусу Донбасу, визнати місцеві вибори і виконати пункт, що стосується повного відновлення соціально-економічних зв'язків, Лукашевич нагадав на засіданні постійної ради ОБСЄ».

Тобто, Мінські угоди - це для журналістів, а в реальності - хай Україна робить те, що скаже Кремль, а ми, мовляв, тоді подумаємо.

У підсумку ситуація є такою - Кремль вимагає, щоб Україна виконала його вимоги (звичайно ж, з «гуманітарних міркувань»), фактично «пустивши» частини території своєї країни в «самостійне кремлівське плавання», інакше, мовляв, він їх визнає як держави.

Звичайний політичний шантаж.

КРЕМЛІВСЬКІ КАПРИЗИ

«Виляння» Кремля з визнаннями / не визнаннями ЛДНР-паспортів - це такий новий алгоритм хаосу від РФ у відповідь на резонансну заяву Держдепу про невизнання «референдуму» у Криму в 2014 році.

«США не визнають російського "референдуму" в Криму 16 березня 2014 року, а також спроби Кремля анексувати півострів, засуджують триваючі порушення міжнародного права й обіцяють продовжувати санкції проти РФ, поки Крим не повернеться Україні», - повідомив Держдепаратмент США.

Поведінка Кремля - схожа на вередування дитини, якій сказали, що відібрану річ треба повернути, а вона канючить: «Якщо дасте ще погратися забраною іграшкою, я може і не буду кричати на все горло і тупотіти ногами. Можливо».

«ОСЕТИНСЬКА АРМІЯ» ВЖЕ ВСЕ?

Що ж насправді робить Кремль? Нехай нікого не вводить в оману обіцянка відмовитися від визнання «паспортів». Насправді це модернізована «гібридна анексія», яка вже була випробувана і у Придністров'ї, і, поки всі відволікаються на Україну, продовжується в Грузії.

13 березня Уряд РФ підписав якусь «Угоду про входження окремих підрозділів Збройних сил Південної Осетії до складу російської армії». До указу Уряду РФ, рішення схвалив Путін.

Грузія звинуватила Москву в порушенні договору про припинення вогню від серпня 2008 року. Фактично, ця угода і зупинила війну в Грузії. Зараз Кремль своїми діями фактично її денонсував. На що чекати Грузії? На війну? Чи на нову «фішку» Кремля - заяву про можливе скасування указу про «спільну армію» на якихось умовах?

Черговий політичний шантаж з погрозою насильства.

Про яку «армію Південної Осетії» може йти мова, якщо окуповані грузинські території вже майже 9 років знаходяться під контролем російської армії? Немає ніякої Південній Осетії, так само, як і немає ніякої «південноосетинської армії». Є російська армія, яка знаходиться на території Грузії і хлопці з Луб'янки, які придумують там «незалежну державу».

І раніше Москва вже визнала «незалежні держави» у вигляді «Абхазії» та «Південної Осетії». Тепер Кремль своїм указом фактично вводить ці «країни» до свого складу, починаючи зі «спільної армії».

При цьому Кремль продовжує гнути лінію, мовляв, це - «незалежні держави», Росія ж непричетна до цього. У нас тільки армія єдина! Але уявімо собі: якщо «південноосетинські» військові спровокують грузинську армію, то Кремль готовий заявити, що Грузія напала на російську армію. А бідній Росії знову довелося захищати своїх громадян («мирними бомбардувальниками»), у яких в різних кишенях лежать два паспорти - «південноосетинський» та російський, що раздавався пачками напередодні війни всім бажаючим на нині окупованих територіях Грузії.

БУДИНОЧОК ЯНУКОВИЧА

Росія «зупинила» конфлікт у Молдові в 1992 році силовим методом, перетворивши частину колишньої Молдавської РСР на «Придністров'я», повністю підконтрольне Росії з російською армією, що дислокується там вже чверть століття.

Потім Росія ввела війська в Грузію і «визнала» Південну Осетію та Абхазію, залишивши там військовий контингент і склепавши свою «місцеву» влада, керівництво якої проходить кастинг у Москві.

Жодна міжнародна відповідальність не настала, і тоді Путін, скориставшись революцією в Україні, в результаті якої були скинуті московські васали, просто здійснив аншлюс Криму. Потім влаштував війну на Донбасі (намагаючись при цьому накрити і Харків з Одесою). Світові санкції та падіння економіки Росії трохи протрезвили Москву. І Кремль зайнявся шантажем. З елементами прямого знущання.

А хіба не знущальною виглядає нещодавня історія з «будиночком для Януковича», коли українська прокуратура нібито отримала адресу проживання екс-президента-утікача в Ростові-на-Дону, але з'ясувалося, що за цією адресою розташовується склад?

«А це не склад», - відповів адвокат Януковича, це, мовляв, таке окрема будівля на території котеджного селища. А на питання, що його підзахисного постійно бачать на дачі під Москвою, юрист відповів, що його клієнт часто роз'їжджає.

Брехати і не червоніти - це суто кремлівське мистецтво.

НЕВДАЛИЙ ДЖИГУРДА

Очевидно, після рішення про визнання «деяких паспортів» Кремль чекав на ажіотаж серед любителів «русского мира» у пострадянських країнах: хіба погано - отримати паспорт ЛДНР, щоб спокійно перетинати кордон і пересуватися Росією? Але сплеску ентузіазму не було. Навіть епатажний Джигурда, який отримав паспорт ДНР, позбувся його за 5 днів. Кажуть, не сподобалася позиція по Україні.

І тепер можливе скасування невдалої пропагандистської кампанії Кремль намагається продати якомога дорожче. Все це нагадує старий анекдот про невловимого Джо, якого ніхто не може зловити, бо він нікому не потрібен.

Шантаж Кремля не вдався. Заманити Україну на його умови вже неможливо. Вона і так дуже дорого заплатила за те, що її сусідкою є Росія, і посаджені на князювання януковичі протягом довгих століть возили данину до Москви. Таке не забувається.

Дмитро Флорін, Одеса

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-