Авдіївка є приводом для надання Україні летальної зброї – польський експерт

Авдіївка є приводом для надання Україні летальної зброї – польський експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Ситуація, яка впродовж останніх кількох днів розгортається навколо Авдіївки, є хорошою нагодою повернутися до розгляду питання щодо надання Вашингтоном Україні летальної зброї.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив польський експерт, екс-міністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич.

“Зараз сприятливий момент, щоб повернутися до цієї справи і задекларувати: якщо ескалація триватиме й далі, то США дуже швидко введуть в дію цю програму (надання летальної зброї Україні – ред.). Це була б дуже добра і природня реакція”, - заявив Онишкевич.

Він додав: у нинішній ситуації Україні менше потрібні слова підтримки, а більше – конкретні дії.

Оцінюючи загострення ситуації в районі Авдіївки, екс-міністр оборони Польщі наголосив, що це триває вже декілька днів, а отже не є якоюсь власною ініціативою сепаратистів, а чітким планом, керованим з Кремля.

“Бажання загострити ситуацію і дозвіл на це, напевно, є бажанням Москви перевірити американського президента, як він діятиме в такій ситуації: закриє на це очі чи рішуче відреагує”, - наголосив експерт.

За його словами, це також може пов’язуватися з наближенням президентських виборів у Франції і намаганні перевірити, як на ескалацію реагуватимуть окремі кандидати у президенти. Він зауважив, що декілька з них вважає, що українське питання для них є незручним і може “ускладнити їхню виборчу кампанію”.

Онишкевич також прокоментував заяви з боку прокремлівських політиків та експертів, які в останні дні наголошували на тому, що ескалацію на Донбасі ініціювала українська сторона, намагаючись таким чином нагадати про себе адміністрації Трампа в умовах початку “конструктивних” переговорів між Москвою та Вашингтоном.

Він зазначив, що в цій ситуації влучним буде прислів’я “на злодієві шапка горить”, тобто найбільше кричить винуватець, аби відвернути від себе увагу.

Як інформувало агентство, загострення навколо Авдіївки спостерігається з 29 січня, коли на світанку проросійські бойовики пішли в наступ на позиції української армії. Українці відбили атаки і пішли у контрнаступ, захопивши окремі позиції бойовиків. Відтоді бойовики за підтримки російської армії і забороненого Мінськими угодами озброєння інтенсивно обстрілюють як позиції української армії, так і місто Авдіївку. В результаті, за останній тиждень загинуло багато українських військовослужбовців, зокрема медики, є загиблі й поранені і серед мирних жителів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-