Дещиця пов’язує руйнування пам’яток у Польщі й Україні з гібридною війною

Дещиця пов’язує руйнування пам’яток у Польщі й Україні з гібридною війною

Укрінформ
Посол України у Польщі Андрій Дещиця вважає, що руйнування українських і польських пам'ятників - це частина гібридної війни.

Таку думку посол висловив в ефірі телеканалу TVP Info, повідомляє Польське радіо.

"Іноді я думаю, що частина провокацій у польсько-українських взаєминах, зокрема руйнування пам’ятників, може бути складовою гібридної війни, щоб посварити українців та поляків", – наголосив дипломат.

Дещиця підкреслив, що на терені України триває війна, яка "не є справжньою війною, про яку ми знаємо з історії".

"Це скоріше та гібридна війна, що ведуть на багатьох фронтах – трохи танками сепаратистів (...), трохи в мас-медіа, трохи політичним тиском (...), трохи якимись ускладненнями в економічних взаєминах", – зазначив він.

Посол України згадав про осквернення невідомими пам’ятника полякам, вбитим у 1944 році у селі Гута Пеняцька на Львівщині та профанацію цвинтаря жертв НКВС у Биківні, а також про наругу над польським воєнним цвинтарем.

На зауваження польського журналіста про те, що досі винуватців цих злочинів не затримано, він відповів, що "відразу було розпочато розслідування". "Так само, як з польської сторони нікого не затримали, хоча є відеоролики і ці записи з’явилися спочатку у Росії та на російських серверах, а не у Польщі або Україні", – сказав посол.

Як повідомляв Укрінформ, директор Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Богдан Біляшівський повідомив, що невідомі вандали помалювали червоною фарбою цвинтар жертв тоталітаризму у Биківні і намагалися зруйнувати вхід до польського воєнного кладовища. За його словами, в українській та польській частинах кладовища невідомі нанесли написи червоною фарбою. У польській частині є написали "СС Галичина", а в українській – "ОУН-УПА" і нецензурні слова. Він додав, що була також спроба зруйнувати ломом вхід до польської частини кладовища, в результаті чого одна колона на вході перехилена, але інша не пошкоджена.

10 січня невідомі вандали пошкодили пам'ятний знак польським жертвами Другої світової війни у селі Гута Пеняцька Льівської області. Як з'ясувала поліція, пам'ятник загиблим полякам був підірваний.

Раніше, упродовж 2015-2016 років, на півдні Польщі було знищено близько десяти українських місць пам’яті. На переконання українських істориків та експертів, ці злочини по обидва боки кордону є провокаціями проросійських сил з метою внести напругу в польсько-українські відносини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-