Дуда: історія значно впливає на польсько-українські відносини

Дуда: історія значно впливає на польсько-українські відносини

Укрінформ
Історичне минуле значною мірою впливає на польсько-українські відносини. Польща разом з Україною готова вшановувати багатьох українських героїв, але не погоджуватиметься на прославляння в Україні осіб, яких вважає злочинцями.

Про це в інтерв’ю телеканалу TVP1 заявив президент Польщі Анджей Дуда.

“Ми маємо право твердо вимагати, щоб було показано історичну правду, а історична правда означає абсолютну заборону на прославлення тих, хто був убивцями”,- заявив Дуда.

Він підкреслив, що Україна має свої проблеми з формуванням національної свідомості. За словами польського президента, в Україні є свої герої, яких Польща також визнає героями.

“Це ті, хто сьогодні гине на сході України за захист суверенної, незалежної і вільної України. Це ті, хто загинув, як Небесна Сотня. І це герої, яких ми готові вшановувати разом з вами (українцями – ред.) – герої боротьби за суверенну Україну, яка буде справді вільною та незалежною від чужих впливів”, - заявив Дуда.

Президент Польщі зазначив, що він, зокрема, просив українського колегу Петра Порошенка змінити закон, прийнятий у квітні 2015 року, яким ОУН і УПА визнаються формаціями, які боролися за незалежність України і які наділяються відповідними почестями.

“Ці питання у значній мірі впливають на польсько-українські відносини. Вони не будуть добрими, поки ці справи не буде вирішено”, - констатував Дуда.

За його словами, у взаємовідносинах між державами варто відшуковувати і вшановувати героїв. Дуда зауважив, що торік польський парламент встановив нову нагороду “Східний хрест”, яким нагороджуватимуться іноземці, які допомагали полякам, котрі переслідуватися з огляду на свою національність упродовж 1917-1991 років.

Дуда також висловив очікування, що під час найближчого форуму істориків обох країн буде започатковано “Інститут добросусідства”, завданням його буде пошук і вшанування осіб, які під час трагічних подій рятували людей інших національностей.

У Польщі ОУН і УПА вважають безпосередньо відповідальними за вбивства поляків на Волині в 1943-1944 роках, в результаті чого життя втратили, за польськими даними, десятки тисяч поляків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-