Тодуров: Всіх нас оголосили

Тодуров: Всіх нас оголосили "старою гвардією" й усунули від реформ

Укрінформ
Професійну спільноту усунуто від процесу реформ.

Про це заявив директор ДУ "Інституту серця МОЗ" Борис Тодуров сьогодні на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми повністю відсторонені від процесу реформ, всіх нас оголосили корупціонерами, старою гвардією і так далі. І ось волонтери роблять реформи... ", - сказав Тодуров. 

Директор Інституту серця додав, що після опублікування 1 січня посту з критикою на адресу керівництва МОЗ він очікував, що його запросять до міністерства з метою обговорити ситуацію, втім, такого запрошення не дочекався .

"Я очікував, що міністр після мого публічного звернення передзвонить мені або викличе до себе у  кабінет і скаже: приходьте і ми обговоримо всі ваші нагальні питання у мене в кабінеті і приймемо спільне рішення. Я 30 років в кардіохірургії, я можу розповісти розвиток цієї галузі ще на 10 років вперед. Цього не відбулося", - сказав Тодуров.

Як заявила на прес-конференції завідувач Центру дитячої онкогематології та трансплантації кісткового мозку Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит"  Світлана Донська, раніше спеціалісти, які відповідають за результати лікування певних хвороб, мали змогу формувати потреби і перелік медикаментів. Втім останні роки, за її твердженням, спостерігається тенденція до усунення фахівців від цього процесу.

"Замість вирішального права нам надано консультативне. Ми повинні були  мотивувати з 2014-2015 років, щоб якийсь медикамент включили до переліку, повинні переконувати фармакологів, що якийсь медикамент дійсно необхідний і є в програмах (лікування - ред.) і стандартах... Тепер нова тенденція, тепер не буде робочих груп, які мають хоч консультативне право пропонувати номенклатуру, ... а буде велика експертна група, яка буде відповідати за все по всім напрямках", - наголосила Донська.

Вона зазначила, що також МОЗ не провело жодних зустрічей та обговорення з фаховою спільнотою щодо вирішення проблем трансплантації, зокрема трансплантації кісткового мозку.

Як повідомлялося, 1 січня 2017 року Тодуров розкритикував роботу МОЗ щодо закупівель ліків та лікарських засобів за кошти бюджету 2015 року. У свою чергу Міністерство охорони здоров'я надало роз'яснення щодо закупівель по програмі лікування серцево-судинних захворювань та розподілу медичних виробів, зокрема на державну установу "Інститут серця".

Загалом, за даними МОЗ, за період з грудня 2015 по листопад 2016 року Інститут серця отримав медикаментів та медичних виробів на загальну суму понад 44 млн грн. За бюджетом 2016 р. на серцево-судинні захворювання для інституту виділили 50 млн грн при загальній сумі для всіх регіонів України 357,2 млн грн.

Крім того, як зазначили в Міністерстві, восени 2016 року була збільшена кількість позицій, які дозволять українським лікарям провести більше типів оперативних втручань для ширшого кола пацієнтів та закупити більше стентів з економією: за бюджет 2015 – 7 179 стентів, за бюджет 2016 – 10 638 стентів.

На 2017 рік у державному бюджеті для Інституту серця виділено 141,6 млн грн на медикаменти (у тому числі 10 млн додаткових цільових коштів, виділених бюджетним комітетом Верховної Ради України) та додаткові 40 млн грн на придбання обладнання (зважаючи на той факт, що керівництво Інституту у серпні 2016 листом до керівництва МОЗ просило про додаткові 16 млн).

Закупівлі для лікування серцево-судинних захворювань за кошти бюджету 2016 року буде здійснювати британська закупівельна агенція Crown Agents, остаточний договір на суму 357,2 млн грн МОЗ уклало 12 грудня 2016 року. Станом на 6 січня Crown Agents оголосила тендери за всіма напрямами цієї програми. Останнє розкриття пропозицій щодо зазначеної програми планується провести  7 лютого 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-