Лутковська просить перевести Клиха ближче до кордону і знайти Карпюка

Лутковська просить перевести Клиха ближче до кордону і знайти Карпюка

Звернення
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до російського омбудсмана Тетяни  Москалькової максимально посприяти у переведенні Станіслава Клиха до установи, яка розташована якомога ближче до кордону з Україною, а також у встановленні місцезнаходження Миколи Карпюка, засуджених у Росії.

Про це у вівторок повідомили в прес-службі  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.

«...Я підписала звернення, в якому попросила Тетяну Миколаївну в межах її компетенції максимально сприяти у переведенні Станіслава Клиха до установи, яка розташована якомога ближче до кордону з Україною, а також сприяти у встановленні місцезнаходження Миколи Карпюка, оскільки з початку його етапування інформації про це досі немає», – сказала Лутковська, коментуючи питання подальших дій у зв’язку з надходженням листа від Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням сприяти в наданні медичної допомоги Максиму Одинцову, який перебуває у Миколаївському СІЗО.

Щодо останнього Лутковська, зокрема, зазначила: "Це питання ми обговорювали ще наприкінці грудня під час двоетапного спільного візиту до Сімферопольського і Миколаївського СІЗО. Я підтверджую надані раніше запевнення в тому, що мною будуть вжиті всі можливі в межах компетенції заходи для забезпечення його (Одинцова - ред.) права на отримання необхідної медичної допомоги. Так, зокрема, йому вже зроблено рентген, та до кінця тижня запланована консультація з лікарем-травматологом із системи Міністерства охорони здоров'я".

Водночас, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини «позитивно оцінила кроки, вжиті російською стороною для переміщення в Україну українських громадян», які були засуджені українськими судами до 2014 року і відбувають покарання на тимчасово окупованій території АР Крим.

«Сподіваюся, найближчим часом усе ж таки відбудеться переміщення українських громадян на материкову частину України, над цим питанням ми працюємо досить довгий час і вже виходимо на фінішну пряму. Крім того, усвідомлюючи необхідність у проведенні постійного моніторингу дотримання прав громадян на території сусідньої держави, керуючись винятково принципом верховенства права, ми продовжуємо працювати над організацією наступного візиту, як і попереднього разу, на умовах взаємності», – зазначила Лутковська.

Українців Клиха і Карпюка у РФ назвали винними у смерті та пораненні кількох десятків російських солдат під час Чеченської війни. Їх засудили на 22,5 і 20 років. Українці обвинувачення відкидають та наголошують, що участі у бойових діях не брали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-