Бюджет-2017: що принесе країні депутатське безсоння

Бюджет-2017: що принесе країні депутатське безсоння

Аналітика
Укрінформ
Депутати ніч не доспали, але змогли потішити бюджетників, МВФ та самих себе вчасно прийнятим бюджетом

В ніч на 21 грудня країна отримала бюджет. Депутати ухвалили відповідний законопроект з красивою круглою цифрою №5000. Це вже третій за рахунком кошторисний «голіаф», що був подоланий напівсонними депутатами о п’ятій ранку. Попередні два бюджети приймали галопом мало не під бій курантів. Цьогорічний громадськості вдалося  навіть роздивитися. Героїчними зусиллями народні обранці визначили пріоритетні напрямки «людиноцентричного» бюджету-2017 - соціальні стандарти, охорону здоров’я, оборону, дороги та агровиробництво. А щоб у щирих намірах ніхто не сумнівався, зробили навіть кілька невеличких подарунків – «автодорівцям», фіскалам, нафтовикам та трохи рядовим громадянам.

Традиції – запорука стабільності

Українці вже й забули, коли бюджет у нас приймався не в авральному режимі. Але ж обіцяли покращення! І воно, зверніть увагу, є:

Бюджет-2014: 16 січня, 11:14

Бюджет-2015: 29 грудня, 4:24

Бюджет-2016: 25 грудня, 4:04

Бюджет-2017: 21 грудня, 4:53

Термін "бюджетна ніч" пора вносити до бюджетного кодексу в якості офіційного елемента – так українці шуткують з приводу нічного голосування в Раді за бюджет. І вже серйозно задаються питанням - чому ВР приймає важливі для країни рішення вночі? Чому, коли всі відпочивають, депутатам та декому з чиновників не йметься: то банк націоналізують, то держбюджет затвердять…

…Розгляд Бюджету-2017 розпочався за північ. До того народні депутати прийняли ряд пов'язаних з ним законопроектів. Зокрема, як писав Укрінформ, про внесення змін до  Бюджетного кодексу та поправки до Податкового кодексу.

Під час нічної перерви, до поки  бюджетний комітет Ради розглядав і погоджував правки, внесені з урахуванням проголосованих законопроектів, Рада встигла проголосувати також  законопроект "Про Вищу раду правосуддя". 

В цей час у Раді були присутні також Президент Петро Порошенко та лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк. Спостерігали за ходом голосування дистанційно – з партійних кабінетів.

О 03:50 після короткої презентації міністра фінансів Олександра Данилюка Рада приступила до розгляду бюджету-2017. За годину обговорення  завершилося. Заключне слово сказав Володимир Гройсману. Потім депутати. О 04:53 все скінчилося: 275 нардепів – за. І Держбюджет готовий.

"Любити країну не за «високі» соціальні стандарти-3200 або правильний бюджет, а за ТРАДИЦІЇ - неповторний шарм! Бюджет вночі, коли  «клієнт дозрів»... Саме традиції нас виділяють серед інших країн з кожним роком все більше і більше", - іронізує у Facebook  аналітик Віталій Шапран.

Бюджетна ніч темна і повна  несподіванок…

Серед бюджетних традицій, зокрема, і така – під покровом ночі голосувати за тисячі поправок, що можуть суттєво змінити попередньо запропоновану ідею – як у бік покращення, так і погіршення.

В принципі, внесення правок – це абсолютно нормальна практика з точки зору робочого процесу та бюджетного компромісу. Але вносити їх в режимі цейтноту, як це у нас заведено, – «чревато». У досвітньому мареві людська свідомість заторможена та дуже вразлива, голосуючі втрачають пильність…

Зате потім цікаво спостерігати, як на ранок країна та й самі учасники процесу, прокидаються і першим ділом здивовано «прилипають» до стрічок новин: «А кому дали? О! Що? Скільки-скільки??!».

Укрінформ приводить найяскравіші коментарі, в яких зафіксовано основні бюджетні зміни та «несподіванки», що стали результатом нічного голосування 20 грудня 2016-го.

Митниця дає добро на дороги

Міністр Інфраструктури Володимир Омелян

 - Державний бюджет на 2017 рік схвалено!

До запланованого бюджету Укравтодору у 14,2 млрд грн народними депутатами проголосовано ще додаткових 15 млрд грн, як і обіцяли Президент України, Прем'єр-міністр і керівники парламентських фракцій коаліції. Митний експеримент зі скерування 50% від перевищення надходжень від митниці на автошляхи поширено на всі області. Дорогам України і програмі з відбудови мостів бути!

Також, вдалося скасувати норму підвищення в 9 разів адмінзбору, що загрожувало фінансовому знищенню морської галузі. Тепер попереду суттєве скорочення обсягу і кількості портових тарифів та зборів і, ключове, реформа АМПУ і створення Морської адміністрації.

Не все валютним котам масляна

Леся Войтицька, екс-співробітник прес-служби Національного банку

- Любителі «зради», виходьте. Тут підвезли нову порцію «перемоги» і треба щось з цим терміново робити! Депутати скасували 2%-ний збір до Пенсійного фонду з валютообмінних операцій фізосіб. Тобто, чорний ринок валюти б'ється в передсмертних конвульсіях.

До слова, депутатів тут не варто нагороджувати званням борців з тінню, так як НБУ і Мінфін вже давно виступали за скасування, але вони все комизилися. Тобто, приходиш грошики міняти - тобі міняють по курсу + 2% від суми потрібно було заплатити в ПФ. На чорному ринку, ясна річ, 2% не було. Тому міняти на чорному ринку було вигідніше. Тепер же, на одну суттєву конкурентну перевагу у чорного ринку менше».

Мінфін при бубнових інтересах

Ілля Несходовський, експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ»

-- Дежавю. В минулому році Южаніна (Ніна Южаніна голова комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики – Авт.) протягнула окремий реєстр заявок на відшкодування ПДВ для кланів, завдяки якому з бюджету було вкрадено 7 млрд. грн. В цьому році вона заблокувала передачу баз даних від ДФС Мінфіну і тим самим захистила податкові ями, конвертаційні центри, операції з офшорами. Оцінити збитки нереально. Це мільярди доларів в їх кишені!

Швидше, дальше, більше

Народний депутат Вікторія Войціцька:

- 0:05. Принесли проект бюджету. Браво всім, хто підтримав зниження ренти на нафту: бюджет недоотримує 1.7 млрд гривень!

І по аміаку недоотримає 1.3 млрд гривень!!!

А пільги аграріям коштують бюджету 8.9 млрд гривень!!!

І це тільки перший погляд на дохідну частину.

(Депутат має на увазі зниження ренти на видобуток нафти та зниження тарифу на транспортування аміаку – Авт.)

Тепер перші коментарі по видаткам:

1) Дежавю 2016 року: на співи, ансамблі, культурно-мистецький Арсенал разом з Вісником Президента накинули 25 млн грн, загальна сума 51 млн грн;

2) збільшили виплати академічних стипендій студентам вищих навчальних закладів на майже 2 млрд грн;

3) забезпечення діяльності Збройних Сил України - додали майже чверть мільярда;

4) Фонд Регіонального розвитку зменшили на 3 млрд грн;

5) підтримка галузі тваринництва - мінус 40 млн грн;

6) фінансова підтримка сільгоспвиробників - плюс 1.8 млрд грн;

7) на розвиток фізичної культури і спорту виділили додатково 45 млн грн;

8) на соціально-економічний розвиток окремих територій направили додатково 3 млрд грн;

9) діагностика і лікування із запровадженням експериментальних та нових медичних технологій - додатково 817 млн грн.

Та інше.

Рятуйте, дурять!

Окремою темою депутатського «нічного дозору» після подібних голосувань йдуть звинувачення  у маніпуляціях та фальсифікаціях. І кожного разу апеляції до правоохоронних органів закінчуються нічим.

Народний депутат Вікторія Пташник:

-  Службове підроблення в Верховній Раді!

Депутати голосують в першому читанні по-одному, потім відбувається підміна документів, і далі проект до другого читання готується вже зовсім на основі іншої редакції.

Випадковість? Не думаю.

Мова йде про зміни до Податкового кодексу (№5368). Розглядаючи проект в першому читанні, Рада голосувала за редакцію Уряду. Але Податковий комітет вирішив змінити рішення депутатів й далі працювати з іншим текстом, а саме з редакцією разом зі своїми пропозиціями.

Вважаю, що тут є робота для правоохоронних органів. Бо зміна в такий спосіб рішення депутатів може бути кваліфіковане за однією зі статей Кримінального кодексу.

Нажаль, ще ні разу після подібних гучних заяв Кримінальний Кодекс так і не став гарантом Бюджетного…

А якщо приймати його по-новому…

Експерти, дивлячись на те, як традиційно розгортається бюджетний серіал поставили питання руба - що треба зробити, щоб нарешті позбутися практики героїчних бюджетних «змагань»? Кажуть, варто трохи змінити процес. «Було б чудово, якби на місяць зсунути перший крок, щоб в кінці лютого чи на початку березня Мінфін оприлюднив Основні показники бюджетної політики на 2018-2020 роки для обговорення. Важливо, щоб це було саме на 2018-2020 роки, а не лише на 2018... Але не знаю, на скільки це реалістично», - коментує координатор проектів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій в дискусії на Facebook.

В будь-якому випадку перетворення  кошторисного процесу країни з лабіринту Мінотавра у нитку Аріадни - це головне завдання Міністра фінансів та його команди. Відповідні кроки уже запропоновано – бери і роби.

Рік добігає кінця, то вже за десять днів можна починати думати про наступну Бюджетну резолюцію-2018…

Оксана Поліщук, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-