Експерти закликають НАЗК активніше складати протоколи на партії-порушники

Експерти закликають НАЗК активніше складати протоколи на партії-порушники

Укрінформ
НАЗК має проявити більш стійку позицію і притягати до відповідальності ті політичні партії, які не виконують нове законодавство, зокрема - щоквартально не звітують

Про це заявив експерт Центру з протидії корупції Дмитро Калмиков на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо не працює система відповідальності, яка має забезпечувати виконання правил, то правила рано чи пізно навіть ті, хто виконував, перестануть виконувати, а ті, хто не виконував, так їх виконувати і не будуть. Тому ми дуже сподіваємося, що НАЗК все ж таки проявить більш стійку позицію і буде притягати до відповідальності і складати протоколи", - сказав Калмиков.

За його словами, політичні партії згідно з новим законодавством мають щоквартально звітувати. З одного боку видно певний прогрес, бо кількість звітів з кожним кварталом збільшується. Зокрема, якщо за перший квартал відзвітувалися 195 партій, то за другий - 200, а за третій - 231. "З іншого боку, якщо аналізувати зміст цих звітів, то доводиться констатувати, що партії звітують так, як можуть: які можуть підтвердити доходи, які можуть підтвердити витрати на даний момент. Наприклад, майже усі партії звітуються про те, що у них немає жодного працівника апарату, а якщо вони є, то не отримують зарплатню", - зауважив він.

При цьому, як наголосив експерт, аби партії належно виконували правила, має ефективно працювати система відповідальності, але вона "з певних незрозумілих для нас причин майже не застосовується". Наприклад, за перший квартал понад 150 партій не подали звіти, що є вчиненням адміністративного правопорушення. Однак, НАЗК не склало жодного протоколу.

"Спочатку НАЗК пояснило це тим, що вперше партії звітуються і у них було не так багато часу. НАЗК пообіцяло на всіх порушників скласти протоколи за результатами другого кварталу. Відзвітували за другий квартал 200 партій, 149 не подали звіти. Знову не було складено жодного протоколу. Третій квартал: прозвітували 231 партія з 350, маємо десь 120 партій, які не подали звіти. НАЗК нарешті вирішило скласти протоколи: склало 5 протоколів, 1 з них направило до суду. Чому на інші 115 партій не складено? Чи не вбачається тут якийсь дискримінаційний момент? На мою думку, якщо такий орган приймає рішення складати протоколи, то їх би мало бути складено одночасно на усі партії, тоді б НАЗК показало свою незаангажованість і об’єктивність. Якби НАЗК складало ці протоколи і особи були притягнуті до відповідальності, то державний бюджет поповнився би уже як мінімум на 3 млн грн", - наголосив Калмиков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-