Княжицький заявив про перешкоджання розгляду законопроекту про мовні квоти

Княжицький заявив про перешкоджання розгляду законопроекту про мовні квоти

Укрінформ
Голова Комітету з питань культури і духовності народний депутат Микола Княжицький вважає, що антиукраїнське лобі в парламенті та суспільстві гальмує розгляд законопроекту, який передбачає 75% мовлення українською мовою на загальнонаціональних телеканалах.

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Законопроект № 5313 щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації зареєстрований, зараз треба, щоб його включили в порядок денний сесії. Тоді його розгляне комітет. Я піднімав це питання на Погоджувальній раді вчора, але я розумію, є надзвичайно велике антиукраїнське лобі в парламенті і в суспільстві, робить все можливе, щоб цей закон не розглядався швидко", - сказав Княжицький.

Як повідомлялося, народні депутати Микола Княжицький і Вікторія Сюмар (обоє – "Народний фронт") 27 жовтня зареєстрували законопроект № 5313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації". Вони пропонують встановити на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою.

Автори законопроекту пропонують встановити для ефірних аналогових і цифрових телеканалів (тобто тих, що використовують радіочастотний ресурс) такі квоти програм українською мовою: для загальнонаціональної категорії мовлення частку передач та/або фільмів українською мовою не менше як 75% протягом доби у кожному з проміжків часу з 7.00 до 18.00 та з 18.00 до 22.00; для регіональної та місцевої категорій мовлення - на рівні 50% протягом аналогічного періоду. При цьому вказані квоти не поширюються на суб’єктів державного іномовлення.

Також автори пропонують вилучити із закону "Про засади державної мовної політики" положення статті 24 "Мова засобів масової інформації і видавництв" про те, що телерадіоорганізації на власний розсуд визначають мову мовлення і мову трансляції аудіовізуальних творів (або дублювання, озвучення чи субтитрування), а також, що держава гарантує свободу прямого прийому телерадіопередач із сусідніх країн і не перешкоджає їх ретрансляції. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-