Ракетні навчання України. День другий: хроніка подій

Ракетні навчання України. День другий: хроніка подій

Укрінформ
Сьогодні в другий день українських навчань біля Криму заплановано провести декілька пусків ракет і відпрацювання авіації по повітряних цілях

Укрінформ пропонує вашій увазі хроніку ракетних стрільб України над Чорним морем. День другий.

09:25 – РФ активно здійснює повітряну розвідку на адмінкордоні з Кримом

Скупчень транспорту і живої сили на кордоні не спостерігалося, ситуація залишається контрольованою. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив помічник голови ДПСУ Олег Слободян.

"Ситуація протягом вчорашнього дня була стабільною і контрольованою. Ми не спостерігали скупчення автотранспорту або живої сили на адмінкордоні. Водночас активніше, ніж у попередні дні, РФ проводила повітряну розвідку: ми спостерігали і вертольоти РФ, що здійснюють польоти вздовж адмінкордону, і катери на повітряній подушці, які перебували в морі, і локальні переміщення невеликих груп особового складу. Загалом ситуація залишалася стабільною та контрольованою. Дещо меншим був потік пасажирсько-транспортного потоку. За минулий день близько 4 тис. осіб і 800 транспортних засобів перетнуло кордон окупованого Криму в один та інший бік", - сказав він.

09:45 – Негода заважає військовим навчанням України біля Криму

Про це заявив начальник прес-центру повітряного командування «Південь» Володимир Крижановський, повідомляє BBC Україна.

"Погодні умови сьогодні в регіоні складні, був густий туман, синоптики попереджають про погіршення умов - хмарність і сильний боковий вітер. Для таких навчань повинні бути нормальні умови, щоб контролювати траєкторію ракет і їх не віднесло. Зараз ми чекаємо, чи зміниться погода ", - сказав Крижановський.

За його словами, поки що навчання відкладені приблизно на годину, а далі військові діятимуть за погодними умовами. Відтак, якщо все буде добре, то другий день обіцяє бути таким же насиченим, як і попердній.

"Сьогодні заплановано декілька пусків ракет і відпрацювання авіацією по повітряним цілям", -  додав речник повітряного командування "Південь".

10:44 - Навчання тривають, але без пусків ракет

Навчання Повітряних сил ЗСУ в Херсонській області все ж продовжуються, однак запусків ракет поки немає.

Про це в коментарі Інтерфакс-Україна заявив начальник прес-служби відомства Роман Юрчило.

«Згідно з планом проведення навчань, у нас сьогодні резервний день. Вчення тривають, завдання виконуються. Пуску ракет поки що немає», - сказав він.

11:25 - Україна завершила ракетні стрільби

Про це у своєму Фейсбуці написав начальник Генерального штабу ЗС України Віктор Муженко.

«Успішно завершені контрольно-льотні випробування зенітних керованих ракет. Збройні Сили зробили потужний крок в плані підвищення своєї боєздатності і набуття спроможностей по захисту своєї держави» , - повідомив він.

Голова Генштабу також додав, що під час навчань була випробувана техніка ППО, відновлена на потужностях українських підприємств оборонного комплексу.

11:30 - А тим часом у Мережі кепкують з падіння російської ракети "Прогрес"

Вчора космічну вантажівку "Прогрес" було втрачено на висоті близько 190 км над Тивою. За повідомленнями "Лента.ру" в падінні ракети РосЗМІ вже знайшли український слід. Ось що про це думають українські користувачі соцмереж (коментарі подано в авторській стилістиці):

11:50 - Росія хоче обговорити українські навчання біля Криму на раді ІКАО

Росія запропонувала розглянути ситуацію зі стрільбами України поблизу Криму на раді Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО).

Про це заявив глава Росавіації Олександр Нерадько, повідомляють «РІА Новини».

"Ми запропонували розглянути це питання на раді Міжнародної організації цивільної авіації, розглянути цей безпрецедентний випадок порушення всіх міжнародних прав, домовленостей щодо безпеки польотів над акваторією Чорного моря. Ми чекаємо відповідної реакції і заходів, які реально будуть спрямовані на врегулювання тієї конфліктної ситуації, яка виникла в районі польотної інформації Сімферополя ", - сказав він.

Укрінформ: Від себе хочемо додати, що анексію півострова не визнала жодна країна світу. Крим був, є і буде українським, не зважаючи на те, що зараз він тимчасово окупований російськими військами. Відтак на повітряний простір над акваторією Чорного моря розповсюджуються українські закони. Тому, не порушуючи міжнародного права, Україна може проводити на цьому напрямку навчання.

Нагадуємо, вчора, в перший день ракетних стрільб ЗСУ біля Криму всі заплановані навчання пройшли успішно, провокацій не було. Випущені під час випробувань поблизу Криму українські ракети влучили у заплановані цілі і підтвердили свої бойові характеристики. 

Про це поінформував секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов. 

"Незважаючи на істерику Росії, на погрози застосувати ракетну зброю проти нас, ми провели військові навчання з випробувальними запусками керованих ракет середньої дальності. І, що важливо, ми це зробили відповідно до затвердженого плану у заздалегідь визначений час і в заявленому публічно місці. Ракети влучили в заплановані цілі", - сказав секретар РНБО.

Підготував Мирослав Ліскович

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-