Ракетні навчання України в районі Криму: хроніка подій

Ракетні навчання України в районі Криму: хроніка подій

Укрінформ
Не зважаючи на усі погрози країни-агресора, на Півдні України стартували ракетні навчання

Пропонуємо вашій увазі хроніку ракетних стрільб України над Чорним морем від сайту Укрінформ.

08:36 - РФ попередила про намір збивати українські ракети біля Криму у разі загрози. Таке повідомлення з'явилося в системі оповіщення пілотів і аеронавігаційної інформації NOTAM, повідомляє РБК.

"У разі виявлення запущених ракет в зазначеному районі вони будуть знищені силами повітряної оборони ЗС РФ. Якщо ракети будуть представляти загрозу російським об'єктам, то буде нанесений удар для знищення засобів їх запуску", - йдеться в повідомленні.

08:50 – На Херсонщині (між Дністровським лиманом і кримським півостровом Тарханкут) стартували ракетні стрільби. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив начальник прес-центру Повітряного командування "Південь" Володимир Крижанівський.

"Вже почалися стрільби. Все йде за планом. Ніякої реакції від РФ немає. Українські військові готові до будь-якого варіанту розвитку подій", - повідомив Крижанівський

"До навчань будуть залучені екіпажі бойових транспортних літаків повітряних сил ЗСУ, підрозділи зенітних ракет, військ зв'язку та безпілотної авіації повітряних сил ЗСУ. Будуть задіяні зенітні ракетні комплекси С 300", - сказав він.

09:05 - Перша реакція Росії: кораблі ЧФ зайняли позиції на захід від Криму на час українських стрільб. Про це російському агентству «РІА Новини» повідомило джерело в силових структурах окупованого Криму.

«Бойові кораблі Чорноморського флоту, інтегровані в систему протиповітряної оборони Південного військового округу, зайняли позиції в районі західного узбережжя Криму на час проведення Україною запланованих на 1-2 грудня ракетних стрільб. Корабельні розрахунки ППО переведені на посилений режим служби», - сказало джерело.

Поза тим, джерело в силових структурах окупованого Криму не виключає, що найближчим часом кораблі отримають наказ про приведення в підвищену боєготовність.

09:22 - Маршрути літаків в зоні проведення ракетних стрільб на півдні України будуть відхилені на пару кілометрів. Про це в ефірі "112 Україна" повідомив в. о. гендиректора міжнародного аеропорту "Бориспіль" Євген Дихне.

"У нас є маршрути, які пролягали через повітряний простір цих зон (навчань, - ред.). Вони будуть відхилені на якусь пару кілометрів і будуть прямувати далі. Ніяких змін в розкладі не було, і ніяких директив про необхідність змін не надходило. Усі аеропорти в Україні працюють в штатному режимі", - повідомив Дихне.

11:00 - Про ракетні стрільби у соцмережах (коментарі подано в авторській стилістиці).

11:23 - Росія каже, що Україна змістила зону стрільби.

Про це повідомляє російське інформагентство ТАСС з посиланням на представника Росавіації.

«Нові зони знаходяться в нейтральних водах, територіальні води РФ не зачіпаються. Ця зона є зоною відповідальності російських диспетчерів, проте на безпеку польотів це не вплине. Щодо інших небезпечних зон, що встановлені на південному заході і південному сході від півострова, - продовжують діяти і частково зачіпають повітряний простір над територіальними водами Росії. Проте в цих зонах стрільби не проводяться», - сказав він.

11:30 - У ЗСУ заперечили переміщення зон ракетних стрільб біля Криму.

Ніяких коректив в межі небезпечних зон через ракетні навчання під Кримом Україна не вносила.

Про це заявив глава прес-центру командування Південь Володимир Крижанівський в коментарі NewsOne.

"Ні, це неправда. З самого початку був підготовлений план, був створений документ під назвою Notam - оповіщення провайдерів авіаційних послуг різних держав про небезпечність використання повітряного простору. За цією схемою було визначено, що даний сектор не виходить за межі України. Згідно з планом і проходять навчання. Україна не вносила ніяких коректив", - підкреслив він.

11:45 - Українські ракетні стрільби не позначилися на ситуації в Криму.

Про це в ефірі радіостанції "Говорить Москва" заявив самопроголошений Голова Республіки Крим Сергій Аксьонов, повідомляє «РІА Новини».

«Росавіація повідомила, що загрози безпеці польотів немає. Ми живемо звичайним життям. Ці навчання ніякого значення для нас не мають. Військові постійно несуть службу», - сказав він.

12:10 – Ракетні стрільби загрози мешканцям окупованого півострова не несуть.

Про це у Фейсбуці повідомляє прес-центр військово-повітряних сил (ВПС) України.

"Прийняті всі заходи безпеки для забезпечення проведення практичної фази випробувань, прораховані ризики, які можуть виникати під час проведення випробувань", - кажуть у ВПС.

Військові також зазначили, що "межа східній частині зазначеної зони проходить в 27-30 км від північно-західного узбережжя Криму, безпосереднє місце проведення пусків на відстані 90 км". 

12:18 - Пуски керованих зенітних ракет, які сьогодні відбулися в районі окупованого Криму, були успішними.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час церемонії вручення штандарту батальйону оперативного призначення Національної гвардії ім. Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, повідомляє кореспондент України.

"Уже зараз надійшли перші повідомленні про успішні пуски, які були проведені сьогодні зранку", - заявив Порошенко.

Він також наголосив, що пуски відбуваються у повітряному просторі України над відкритим морем та у повній відповідності з міжнародним правом.

"Повітряні стрільби відбуваються незалежно від будь-яких заяв, які робить Москва. Взагалі-то, ще раз наголошую, єдина причина, яка зараз примушує нас робити ці навчання - це необхідність бути постійно готовим до повномасштабного вторгнення з боку нашого агресивного сусіда", - підкреслив Президент.

12:45 - Ситуація на адмінкордоні з окупованим Кримом залишається контрольованою, підвищення активності Збройних сил Російської Федерації не спостерігається.

Про це повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян, повідомляє ВВС-Україна.

"Є тільки невелике пересування бронетанкової техніки, груп осіб. Це штатні ситуації. Нічого дивного зараз на адмінкордоні не відбувається", - додав він.

13:20 - У Міноборони показали фото льотних навчань у Херсонській області.

Про це повідомляється на Фейсбук сторінці Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Загальне керівництво випробуваннями здійснює командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Дроздов. Також, за ходом випробуваннями спостерігає начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко.

У відомстві також зазначили, що в рамках проведення випробувань бойові обслуги підрозділів зенітних ракетних військ відпрацьовують практичні завдання з бойовими (та імітованими) пусками зенітних керованих ракет по повітряним цілям-безпілотним літальним апаратам типу ВР-3“Рейс”, які імітують політ “крилатої ракети”. Повітряні стрільби проходять виключно у повітряному просторі України, над відкритим морем, зі суворим дотриманням усіх норм міжнародного права.

13:50 – Ракети влучили у цілі.

Про це секретар РНБО Олександр Турчинов поінформував у військовій частині 3066 Північного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ракети влучили в заплановані цілі. Вони підтвердили свої бойові характеристики і виконали програму випробувань", - наголосив керівник РНБО.

14:00 - Випробування ракет середньої дальності поблизу тимчасово окупованого Криму проходять за планом. Виконано близько 50% поставлених задач.

Про це в ефірі «112 Україна» заявив начальник прес-центру повітряного командування "Південь" Володимир Крижанівський.

"Все відбувається за планом, навчання йдуть повним ходом, виконано близько 50% поставлених задач. Ніяких проблем немає, як і немає приводів пред'являти претензії Україні", - розповів Крижанівський.

14:35 – Літак НАТО слідкує за українськими військовими навчаннями.

Літак НАТО "АВАКС" здійснює спостереження за українськими ракетними стрільбами і можливими діями на російській території.

Про це пише Інтерфакс, з посиланням на західні ЗМІ.

У повідомленні йдеться, що літак дальнього радіолокаційного виявлення і авіаційного наведення з бортовим номером LX-N90444 і позивним NATO07 вилетів з бази Гайленкірхен у Німеччині, і в даний час знаходиться в повітряному просторі Румунії поблизу Чорного моря. 

15:40 – На сьогодні все. Навчання повітряних сил ЗСУ продовжаться завтра.

Міністр оборони і начальник Генерального штабу доповіли президентові Петру Порошенку про вдале проведення стрільб сьогодні.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук пише Святослав Цеголко - прес-секретар Президента України Петра Порошенка.

«Міністр оборони і начальник Генерального штабу щойно доповіли Президентові про вдале проведення стрільб сьогодні. Відбулося 16 пусків українських ракет. Усі досягли цілей. Завдання на сьогодні виконано в повному обсязі. Навчання Повітряних сил Збройних сил України продовжаться 2 грудня», - повідомив Цеголко.

16:00 - Три авіарейси прилетіли з затримкою в кілька годин.

Через ракетні навчання біля кордонів з окупованим Кримом у Херсонській області в міжнародний аеропорт Одеси прибули з затримкою три авіарейси з Шарм-ель-Шейха, Мюнхена і Дубая.

Про це повідомила прес-секретар аеропорту Марія Попович, пише «Новое Время» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Міжнародний аеропорт Одеси був закритий з 11:30 до 13:30 за київським часом. Відтак рейс з Мюнхена прилетів о 14.03 замість 12.25, з Шарм-ель-Шейха – 14.16 замість 12.45 і з Дубая о 13.41 замість 12.50», - сказала вона.

Підготував Мирослав Ліскович, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-