Визнання Голодомору геноцидом повинно мати глобальний масштаб – Чалий

Визнання Голодомору геноцидом повинно мати глобальний масштаб – Чалий

Фото
Укрінформ
Важливо, щоб Голодомор в Україні 1932-33 рр. був визнаний геноцидом не тільки на інституційному рівні в окремих країнах, у тому числі США, а й на рівні універсальних міжнародних організацій, таких як ООН.

На цьому наголосив у коментарі Укрінформу під час заходів зі вшанування в Вашингтоні 83-ї річниці трагедії посол України в США Валерій Чалий.

"У цей день по всьому світу говорять не тільки про трагедію Голодомору, але все гучніше про акт геноциду – злочину проти людяності. Такі злочини не мають терміну давності", - зауважив дипломат.

Він нагадав, що в Україні лише десять років тому парламент визнав Голодомор актом геноциду. Після цього різними країнами пройшлася хвиля визнання в різних формах. У Сполучених Штатах це була резолюція нижньої палати американського Конгресу, прийнята в вересні 2008 року.

Тим часом, серед американських політиків різного рангу вже давно чутно голоси про необхідність визнання Голодомору в Україні геноцидом на більш широкому рівні. Це було особливо відчутно рівно рік тому, коли в центрі Вашингтона відкривався монумент жертвам Голодомору. Тоді, нагадав дипломат, і діючі лідери, і кандидати в президенти зробили заяви, які стали додатковими меседжами про підтримку українського народу.

Зараз, як зауважив посол, проводиться робота, щоб Голодомор визнали геноцидом обидві палати американського Конгресу, а також виконавча влада. "На цьому напрямі ми будемо працювати надалі",- підкреслив Чалий. Він зауважив, що це питання не тижнів та навіть не місяців, а "більш тривалого терміну".

Водночас, посол зазначив, що остаточною метою для України є "прийняття офіційного рішення щодо визнання Голодомору геноцидом на рівні універсальних міжнародних організацій".

Він нагадав, що свого часу, в 1948 році, СРСР зробив зміни у Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду й покарання за нього, щоб зробити неможливим застосування цього терміну по відношенню до Голодомору в Україні. "Але це можна змінити, потрібен лише потужний голос міжнародного співтовариства", - зауважив український дипломат.

За його словами, це "важливий крок, щоб відновити історичну правду та встановити на міжнародно-правовому рівні оцінку цьому злочину".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-