Експерти придумали, як звільнити Раду від законодавчого «спаму»

Експерти придумали, як звільнити Раду від законодавчого «спаму»

Укрінформ
Парламентська експертна група з євроінтеграції (ПЕГ) пропонує зобов'язати кожного суб'єкта законодавчої ініціативи подавати до парламенту разом із законопроектом власний висновок на відповідність Угоді про асоціацію та праву Європейського Союзу, що дозволить суттєво зменшити кількість суперечливих законопроектів.

Про це  в коментарі Укрінформу заявив координатор ПЕГ Денис Черніков, коментуючи діяльність групи, яка за півтора роки проаналізувала понад 400 поданих до Верховної Ради законопроектів.

«Сьогодні спостерігаємо своєрідний рекорд - у парламенті зареєстровано понад п'ять тисяч законопроектів, це вдвічі більше, ніж торік, причому, помітно зростає кількість суперечливих новацій, які порушують міжнародні зобов'язання України. Це відвертий спам, тому потрібен ефективний фільтр: кожен автор законопроекту мусить перевірити його сам, перш ніж реєструвати у ВР», - зазначив експерт.

Він додав, що іноді у парламенті реєструється 10-15 законопроектів з одного питання, наприклад, це стосується законодавства про відходи. Замість цього необхідно готувати 1-2 якісних законопроекти, працювати над системними змінами у кожній галузі, щоб не вносити постійно дрібні уточнення до законодавства. Експерт звертає увагу на досвід країн, які рухались шляхом євроінтеграції і запроваджували такі своєрідні бар'єри від неякісних законодавчих новацій.

ПЕГ пропонує доповнити порядок перевірки законопроектів механізмом самоперевірки авторами і включити відповідні норми до Регламенту Верховної Ради.

«Маємо історичний шанс: Рада ЄС відзначила прогрес у виконанні Україною Угоди про асоціацію, і це сьогодні найважливіше, бо означає однозначну підтримку здійснення системних реформ у нашій країні. Мусимо якомога скоріше розглянути понад 20 законопроектів, які спрямовані безпосередньо на виконання Угоди про асоціацію. Адже у ситуації, коли надто швидко змінюються геополітичні реалії, зовнішні чинники, єдиним позитивним аргументом є якісне та прискорене проведення системних внутрішніх перетворень, побудова європейської держави в Україні - у нас не залишилось часу на гальмування, не можемо дозволити, щоб ВР була завалена купою непотрібних популістських законопроектів», - зазначив Черніков.

Довідка Укрінформу. Парламентська експертна група з євроінтеграції створена за ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції та Фундації «Відкрите суспільство» у червні 2015р. ПЕГ проводить експертизу поданих до парламенту законопроектів на відповідності європейському праву, здійснює моніторинг виконання урядових планів імплементації актів права ЄС, який дозволяє відслідкувати стан розгляду законопроектів, що мають бути розроблені для імплементації євроінтеграційних зобов'язань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-