Климпуш-Цинцадзе радить

Климпуш-Цинцадзе радить "не чіплятися за дати" щодо безвізу

Укрінформ
Питання надання Україні безвізового режиму пов'язане з розробкою технічних та юридичних процедур щодо ухвалення рішення європейськими інституціями про призупинення безвізового режиму для третіх країн, тому прогнозувати, коли воно буде вирішено, наразі досить складно.

Про це заявила журналістам віце-прем'єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Давайте не будемо чіплятися за дати і розуміти, що є процедури. Ми зараз намагаємося пришвидшити проходження процедур. Але я не вважаю, що є які-небудь причини чи приводи, щоб не надати Україні безвізовий режим», - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона пояснила, що між європейськими інституціями точиться внутрішня дискусія щодо розробки механізму призупинення безвізового режиму для третіх країн. За її словами, йдеться про «дрібні юридичні деталі» - хто перший започатковує процедуру призупинення, в який спосіб виконується рішення щодо можливого призупинення, чи це стосується окремих категорій громадян тієї чи іншої країни, на який час воно ухвалюється.

Климпуш-Цинцадзе зазначила, що оскільки між Європейським парламентом і Радою ЄС йде дуже технічна юридична дискусія, говорити про те, коли це рішення щодо призупинення безвізу буде остаточно ухвалено, наразі «видається безвідповідальним».

Відповідаючи на запитання журналістів щодо якихось дедлайнів стосовно цього рішення, Климпуш-Цинцадзе зазначила, що у Євросоюзі самі говорили про те, що розраховують ухвалити його 7 листопада, потім перенесли ще на тиждень, тому щось спрогнозувати досить складно. У відповідь на припущення журналістів, що Україна до нового року не отримає безвізового режиму, віце-прем'єр зазначила, що оскільки сьогодні у нас 14 листопада, і навіть якби це рішення про призупинення безвізу було ухвалено сьогодні, щоб безвізовий режим для України почав діяти «безпосередньо фактично на кордоні», його спершу необхідно було б перекласти всіма мовами ЄС, довести до всіх прикордонних та митних служб країн-членів ЄС.

«Це може займати півтора-два-три місяці залежно від внутрішніх процедур у кожній країні», - резюмувала Климпуш-Цинцадзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-