Професор МДІМВ: У 2017-му Путіну доведеться зникнути на кілька місяців

Професор МДІМВ: У 2017-му Путіну доведеться зникнути на кілька місяців

Укрінформ
Російський політолог Валерій Соловей вважає, що в РФ не виключена ситуація, за якої президенту Путіну у 2017 році доведеться кілька місяців бути відсутнім у публічному просторі, або ж з'являтися на люди вкрай рідко.

Інтерв'ю з політологом, де була висловлена така думка, було опубліковано МК вдень 10 листопада. Пізніше матеріал був видалений, проте в кеші збереглася копія сторінки.

Професор МДІМВ, завкафедрою зв'язків із громадськістю Соловей переконаний: «тиша», що зараз запанувала в Росії, оманлива; це, мовляв, не більш ніж затишшя перед прийдешньою бурею.

На питання журналіста МК про ймовірність дострокових виборів президента РФ (чергові мають відбутись 11 березня 2018 року – ред.), політолог відповів майже ствердно.

«Зустрічі заступника глави АП Сергія Кирієнка з політологами пройшли у тому дусі, що президентські вибори пройдуть у штатному режимі. Тим не менш, я б обережно припустив, що дострокові вибори все ж не виключені. У цьому випадку вони можуть пройти навесні. Так чи інакше у грудні цього року у нас буде на цей рахунок повна ясність», - говорить він.

За словами Солов'я, ризики підготовки до виборів можуть значно перевищувати їхні позитивні наслідки. Першою причиною він назвав погіршення соціально-економічної ситуації та масових настроїв.

«Говорять про те, що 2018 рік в цьому сенсі виглядає вкрай несприятливо. І, отже, тягти до 2018 го недоцільно», - вважає політолог.

В якості другої причини він згадав якісь "відомості" про екстраобставини, які нібито виникнуть у Путіна 2017 року.

«В силу деяких обставин, — не зовсім зрозуміла, щоправда, достовірність цих відомостей — не виключена ситуація, за якої чинному президенту доведеться у 2017 році кілька місяців бути відсутнім у публічному просторі, або ж з'являтися в ньому вкрай рідко», - припустив Соловей.

За його логікою, проведення дострокових виборів у Росії  – було б гарною ідеєю для політикуму.

«Так, до того, як ця ситуація виникне. І найбільш карколомна ідея, яка у зв'язку з цим обговорювалася, — це те, що чинний президент, можливо, не піде на ці вибори <...> Почасти в силу цих обставин (обстановки в країні і вимушеної відсутності – ред.), почасти у зв'язку з обставинами геостратегічної якості. Йдеться у першу чергу про відносини із Заходом: доки Путін є президентом, кардинально поліпшити їх навряд чи вдасться», - резюмує Валерій Соловей.

Він вважає, що наступним президентом Росії може стати Дмитро Медведєв.

Політолог також стверджує, що Путін розчарувався у «силовиках» і зокрема у їхній здатності займатися «мирною політикою». За його словами, вони розраховують висунути на виборах свого кандидата.

Політолога запитали про якусь конституційну реформу, яка або скасує пост президента, або ж радикально скоротить його повноваження.

«Відповідно до обговорюваної нової моделі, президент буде виконувати ритуальні, представницькі функції. І, можливо, спробує налагодити відносини із Заходом. А реальна влада буде у голови Держради, яким, природно, стане Путін. Зараз Держрада — дорадчий і неконституційний орган, тому знадобиться конституційна реформа», - вважає професор.

Пояснювати свої припущення Валерій Соловей відмовився, відповівши лише «я сказав достатньо» та наголосив, що «інформація не є абсолютно достовірною. Проте її не можна не брати до уваги».

При цьому, питання – звідки черпає подібні дані російський експерт – також залишається відкритим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-