Президентське подружжя Качинських ексгумують 14 листопада

Президентське подружжя Качинських ексгумують 14 листопада

Укрінформ
Екс-президента Польщі Леха Качинського і його дружину Марію в інтересах Смоленського слідства ексгумують 14 листопада.

Через чотири дні, 18 листопада, президентське подружжя без офіційних урочистостей знову покладуть до саркофагу у королівському замку на Вавелі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Священик Здзіслав Сохацький повідомив, що під час процедури відкриття саркофагу він разом з іншим священнослужителем прочитає молитву. Під час покладання тіл екс-президента та його дружини назад до саркофагу буде відслужено заупокійну службу.

До цього часу після Другої світової війни на Вавелі, де поховано багато видатних поляків, зокрема польські королі, саркофаги відкривалися тричі: в 1949 році королеви Ядвіги, в 1973 році короля Казімежа Ягеллончика і в 2008 році генерала Владислава Сікорського.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Національній прокуратурі Польщі передали від військової прокуратури, яку ліквідовано, розслідування справи Смоленської катастрофи. У червні прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи через недовіру судово-медичній експертизі, проведеній у Москві.

Інформація про плани ексгумації викликала неоднозначну реакцію в Польщі, особливо серед родичів загиблих. Частина сімей жертв трагедії виступила з різкою критикою дій влади і закликала відмовитися від планів ексгумації, принаймні своїх рідних. Зокрема, понад 200 родичів щонайменше 17 жертв Смоленської катастрофи у відкритому листі до польської влади і духовенства закликали не робити ексгумацію тіл своїх рідних.

Водночас, брат загиблого президента, лідер правлячої партії “Право і Справедливість” Ярослав Качинський наголосив, що ексгумації необхідні для встановлення точної причини катастрофи, а його брат буде першою особою, яку ексгумують.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-