У МЗС пояснили, який механізм призупинення безвізу розглядають у ЄС

У МЗС пояснили, який механізм призупинення безвізу розглядають у ЄС

Укрінформ
Єврокомісія, Європарламент і Рада Європи наразі розглядають запропонований Словаччиною механізм призупинення безвізового режиму, остаточне ухвалення якого може відкрити перспективу отримання Україною безвізового режиму в листопаді.

Про це на брифінгу у вівторок заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Остання пропозиція Словаччини по механізму призупинення безвізового режиму полягає в тому, що у разі досягнення певних тригерів (пускових механізмів. - Ред.), що стосується нелегальної міграції або аплікації (подання заявок. - Ред.) на отримання статусу біженця, можливе запровадження візового режиму терміном на рік за згодою між країною і Європейською комісією. Після цього Єврокомісія разом з країною звертається до країни походження нелегальних мігрантів з пропозицією вжити необхідних заходів для припинення нелегальної міграції», - сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що в тому разі, якщо протягом року ситуація з нелегальною міграцією не покращиться, то буде ще півроку, щоб продовжити переговори між Єврокомісією і країною-постачальником нелегальних мігрантів, у тому разі, якщо був безвізовий режим. Після цього рішення виходить вже на рівень Європарламенту.

«Саме в питанні, хто і на якому етапі приймає рішення, зараз і точиться дискусія між Європарламентом і країнами-членами - хто головний у якому процесі», - наголосила Зеркаль.

Вона додала, що є ще питання, чи буде застосовуватися візовий режим відразу для всіх категорій громадян, чи тільки до певних категорій, і як визначити ці певні категорії.

«Цим займаються Єврокомісія, Європарламент і Рада ЄС у своїй дискусії щодо механізму призупинення безвізового режиму. Якщо на наступному тижні вони дійдуть згоди і остаточно ухвалять рішення, в якому вигляді це буде прийнято, вони поставлять українське питання на порядок денний на листопад - про це є домовленість між Радою Європи, Європарламентом і Єврокомісією», - нагадала Зеркаль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-