Як члени НАЗК себе преміювали, замість того, щоб відповідальність нести

Як члени НАЗК себе преміювали, замість того, щоб відповідальність нести

Аналітика
Укрінформ
В Україні розгорівся скандал, який може остаточно забити цвях у «домовину» Національного агентства із запобігання корупції

І НАЗК – це далеко не все, також може похитнутися репутація інших антикорупційних органів - НАБУ та САП. Хвилю обурення викликала публікація журналістів програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», де описується, як співробітники НАЗК щомісяця замість одного стандартного окладу отримували по чотири: до свого основного окладу дві надбавки та премію у розмірі місячної зарплати.

Неліричний відступ спочатку: без відповідальності не обійдеться

Прозвучали уже і звинувачення, і виправдання, що НАЗК і його голова, Наталія Корчак, розвивають активність, шукають і знаходять «стрілочників», на яких можна покласти відповідальність (аж до кримінальної) за зрив термінів е-декларування… Щоправда, виникає логічне запитання: а чий же це, як не НАЗК, обов’язок замовляти і контролювати  всі роботи з підготовки і запуску системи е-декларування, а відтак, і відповідальність нести? На нього треба відповісти, але уже не це видається тут головним.

Скандал з преміями лише на перший погляд вдалося посунути на другий план. Є такі посади на державній службі, де довіра до людини, яка її займає, основне і обов’язкове. Немає довіри – немає посади. І звільняють з неї саме з таким формулюванням: в зв’язку із втратою довіри… 

Давайте згадаємо, скільки чекала Україна поки спеціальні комісії довго і прискіпливо відбирали кандидатів у антикорупційні органи. Хотілося якнайшвидше, але нам пояснювали, що інакше не можна, коли треба визначити найкращих, найефективніших, найнадійніших. А виходить, що не за якостями професійними і моральними вибирали, а знову – з огляду на баланс інтересів «зацікавлених осіб та відомств». 300% процентів премій, які понавиписували собі коханим члени НАЗК – це нищівний удар по суспільних надіях і по репутації не лише НАЗК, а і решти «антикорупційних» відомств, які формувалися за тією ж процедурою.

Отже, нікуди тут не дінешся, відповідальність нести треба. Навіть, якщо там все по закону, то від моральної відповідальності ніхто тут не звільнить. На 40 тис. зарплати хіба не можна прожити, панове «антикорупціонери»? Хіба не зрозуміло, що неприпустимо, соромно розкошувати людині на вашій посаді в країні, де саме через з’їдену корупцією економіку пенсіонер за три роки не отримує стільки, як ви за місяць, навіть без жодних премії.  Даруйте за емоції…

Як це робиться «антикорупційно»

За інформацією журналістів, з квітня по вересень поточного року голова НАЗК Наталя Корчак отримала понад 700 тисяч гривень зарплатні. Щомісяця голова НАЗК отримувала оклад у розмірі 35 тисяч гривень, 50% від окладу у вигляді надбавки за вислугу, 100% окладу як надбавку за інтенсивність та 100% окладу у вигляді премії (Див. Мал. 1).

Крім того, в матеріалі програми «Схеми» сказано, що у липні та вересні поточного року всі чотири члени НАЗК отримали по 250% премії на додаток до окладу та надбавок.

Вчора після засідання НАЗК Корчак вийшла до представників ЗМІ з наступними словами: «Суспільство повинно з розумінням поставитися до того, що ми стали на такий шлях протидії корупції… з якого вже зійти неможливо». Після цього вона додала: «Ми розуміємо супротив всіх і вся. Але ми б дуже хотіли, щоб це розуміння мало місце в інформаційному просторі»

Відтак Укрінформ, зібравши усі заяви голови НАЗК, спробував знайти відповідь на питання: а куди ж насправді пішли захмарні, по сьогоднішніх мірках, премії?

Спочатку пані Корчак говорила, що за рахунок збільшення виплати у десять разів від встановленого розміру члени НАЗК облаштовували свої робочі місця і заправляли картриджі. Про це вона заявила у коментарі «Радіо Свобода»: «Це зараз ми почали закупки якісь робити не зі своїх коштів, а до цього часу ми і картриджі заправляли і приносили свої комп’ютери. Ми фактично роботу розпочали з нуля, при повній відсутності нормативного забезпечення і фінансового забезпечення. Про ці факти ми не говорили, не голосили, не кричали».

Вчора, 27 жовтня, в ефірі «112 Україна» Корчак стверджує вже інше: гроші пішли на заохочення «тих працівників, які під пресом важким – і моральним, і фізичним – працюють, фактично, на виснаження».

Корчак: «Ми маємо право нараховувати премію з Фонду заробітної плати. НАЗК працює у своєму неповному складі і не в повний бюджетний період, тому є відповідне положення про преміювання і відповідні правила про преміювання, тому працівників таким чином можна заохотити до роботи в такому агентстві з підвищеним корупційним ризиком. Ми з нуля починаємо прописувати всі процедури і часу, щоб жити в розслабленому стані, немає. Тиск фізичний і моральний. Нічого незаконного в наших діях немає».

Журналістів Укрінформу зацікавило наступне: чому пані Корчак наголошує, що НАЗК розпочало свою роботу «при повній відсутності фінансового забезпечення», адже народний депутат від БПП Іван Вінник в своєму блозі на Цензор.НЕТ ще 5 вересня писав, що «держава виділила майже 100 млн грн на функціонування НАЗК в 2016 році»?

За його словами, значна частина цієї суми розподілилася як заробітна плата «між особами, які обліковуються в НАЗК станом на 1 липня», а це – 80 осіб. Однак, як наголошує нардеп, 100 млн грн антикорупціонерам виявилося мало, адже «30 серпня з резервного фонду Державного бюджету їм було виділено ще 23,7 млн грн» (Див. Мал. 2).

Ми також звернулися до члена конкурсної комісії з обрання співкерівників НАЗК Віктора Тарана, аби він прокоментував скандал з нарахуванням премій співробітниками антикорупційного органу.

Таран: «На старті комісії у них дійсно не було нормального технічного забезпечення, а процедура проведення тендерів на закупівлю необхідного обладнання, яка передбачає два місяці, точно б зірвала старт роботи е-декларування. Відтак я б хотів запропонувати членам НАЗК прозвітувати, яке конкретно обладнання вони купували за ці гроші. Думаю, що така підзвітність забрала б багато запитань до працівників цього органу з боку громадськості, а також журналістів. Однак, інформації про те, куди і як були витрачені гроші ще нема. І це робить ситуацію. що склалася досить неоднозначною. З однієї сторони ми бачимо антикорупціонера, який за свою надважливу роботу отримує високу зарплату, а з іншої, того ж антикорупціонера, який сам себе преміює на десятки тисяч гривень. Думаю, висновок щодо правомірності такого рішення з точки зору законності має дати орган фінансового контролю - Рахункова палата. Якщо ж у членів НАЗК такого права не було, то проти них мають бути введені адміністративні санкції. Щодо грошей, які вони самі собі нарахували, то вони повинні бути повернуті до бюджету».

А за що потрійна премія? За ТАКЕ е-декларування?!

У типовому положенні «про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їхніх апаратів (секретаріатів)» написано, що преміювання державних службовців проводиться «з метою матеріального стимулювання високопродуктивної та ініціативної праці, підвищення її ефективності, якості, заінтересованості у досягненні її кінцевого результату та посилення персональної відповідальності державних службовців за доручену роботу або поставлені завдання».

І що ми бачимо? Члени НАЗК самі визначають рівень успішності роботи членів НАЗК. Чим ці премії виправдані, навіть, якщо припустити, що вони законні? А нічим, адже НАЗК, наприклад, так і не змогла забезпечити задовільне функціонування системи електронного декларування належним чином.

Сьогодні, 28 жовтня, у НАЗК вже знайшли винного у зриві е-декларування. На своїй сторінці у Фейсбук Наталія Корчак пише, що «відповідальність за проблеми із системою електронного декларування покладені на адміністратора системи, ДП «Українські спеціальні системи».

Отак – «на адміністратора». А розробники ТЗ і програмного забезпечення, зрештою, замовник, НАЗК, тобто – всі ні при чому. Ба більше: вони за все це уже премію і доплату отримали, 300%, щомісяця, протягом півроку…

Мирослав Ліскович. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-