Геращенко в ООН: Російська агресія вбила на Донбасі майже півтисячі жінок

Геращенко в ООН: Російська агресія вбила на Донбасі майже півтисячі жінок

Укрінформ
Упродовж останніх двох років на Донбасі загинули 495 жінок, 68 дітей, 152 дитини поранені.

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час виступу на відкритих дебатах в Раді Безпеки ООН.

"Я хочу апелювати до громадян Російської Федерації, щоб вони мали можливість з цієї високої трибуни дізнатися правду про війну на Донбасі та про справжні страждання українських жінок та дітей. На жаль, Україна на власному трагічному досвіді знає, який страшний вплив мають конфлікти на жінок та дітей", - наголосила Геращенко.

Вона зазначила, що жертвами російської військової агресії з весни 2014 року стали мільйони українців, а РФ несе повну відповідальність за порушення прав людини, як в окупованому Криму, так на Донбасі. Це було визнано останніми двома резолюціями Парламентської Асамблеї Ради Європи. Саме жінки та діти є найбільш вразливими в умовах цієї війни, сказала вона.

"За останніми даними в Україні нараховується 1,7 млн внутрішньо переміщених осіб. З них близько 900 тис складають жінки та більше 236 тис діти. Упродовж останніх двох років на Донбасі загинуло 495 жінок, 68 дітей, 152 дитини поранені. Це цивільне населення! Від початку російської військової агресії на Донбасі загинуло 2130 військовослужбовців Збройних Сил України, серед яких 2 жінки. Вони захищали свою Батьківщину від агресора. Через війну 1937 дітей стали сиротами. Вдовами залишились 1213 жінок,а 1975 жінок втратили своїх синів. Іще 142 жінки чекають на звільнення із полону ОРДЛО свої рідних", - констатувала перший віце-спікер ВР.

Парламентар наголосила на особливо важкій ситуації  з правами жінок та дітей на тимчасово окупованих територіях.

"Російські окупаційні війська і їх найманці беруть в полон українських жінок. За даними Служби Безпеки України у полон бойовиків ОРДЛО, протягом двох років російської агресії, було взято 238 жінок. На даний момент 233 жінки було знайдено та звільнено зусиллями українських уповноважених органів, та іще 5 жінок наразі перебувають у полоні. Нам відомі факти торгівлі людьми на тимчасово окупованих територіях, а також сексуального насильства та експлуатації, використання неповнолітніх в бойових діях, які несумісні зі стандартами прав людини і є неприйнятними в сучасному світі. До цих пір в тюрмах так званої ДНР знаходиться під арештом група підлітків, звинувачених у "диверсіях", - підкреслила Геращенко.

На завершення свого виступу вона запевнила, що Україна націлена на подальше активне просування прав жінок, забезпечення їх участі в мирних переговорах і в постконфліктному відновленні, а також на захист жінок від усіх видів насильства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-