Кремль після «нормандської зустрічі» підняв ставки у «торгах» - Геращенко

Кремль після «нормандської зустрічі» підняв ставки у «торгах» - Геращенко

Укрінформ
Російська Федерація на другий день після зустрічі в "нормандському форматі" демонструє типову кремлівську тактику у відмові видати українських в'язнів у РФ Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Про це у Facebook написала перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації на сході Ірина Геращенко.

"Відмова в екстрадиції Сенцова і Кольченка на другий день після Берліну - типова кремлівська тактика: показати всім "кузькіну мать", підняти ставки в торгах, все опошлити", - написала Геращенко.

Вона також зазначила, що на зустрічі в "нормандському форматі" в Берліні українська сторона виносила питання звільнення заручників і допуску Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в тюрми на окупованих територіях і в РФ.

"Українська сторона поставила питання звільнення заручників і допуску МКЧХ до тюрем на окупованих територіях і в РФ. Російська сторона прогнозовано спочатку виступила проти допуску МКЧХ і відморозилася у питанні звільнення, мовляв, політв'язні в РФ не мають відношення до Мінського процесу, а заручники на окупованих територіях - це питання не до Москви. Але європейські партнери підтримали позицію України щодо негайного доступу МКЧХ і необхідності прогресу у звільненні заручників", - поінформувала Геращенко.

Нагадаємо, що РФ відмовила Україні в передачі Олега Сенцова на підставі, що він нібито має російське громадянство.

Сенцов і Кольченко були засуджені Північно-Кавказьким військовим окружним судом до 20 і 10 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Їм були висунуті звинувачення в підготовці підриву пам'ятника Леніна в Сімферополі, а також у підпалі офісів "Русской общины Крыма" і "Единой России". Обидва українці визнані правозахисним рухом "Меморіал" політв'язнями.

24 листопада 2015 року Верховний суд Росії залишив без зміни вироки Сенцову і Кольченку. Їх етапували з ростовського СІЗО 4 лютого 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-