МН17: РФ треба примусити видати винних - суддя Міжнародного трибуналу

МН17: РФ треба примусити видати винних - суддя Міжнародного трибуналу

Укрінформ
Якщо Росія відмовиться співпрацювати з державами, громадяни яких постраждали в катастрофі МН17, то у міжнародної спільноти з'явиться додаткова правова підстава для посилення санкцій.

Таку думку висловив Надзвичайний і Повноважний Посол України, суддя Міжнародного трибуналу щодо колишньої Югославії (2001-2005 рр.), юрист-міжнародник Володимир Василенко на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У разі, якщо Російська Федерація відмовиться співпрацювати з державами, громадяни яких були знищені в результаті цього злочину (збиття літака "Малайзійських авіаліній" МН17. - Ред.), то тоді у міжнародної спільноти з'являється додаткова правова підстава посилити санкції проти Росії, зробити міжнародні санкції більш масштабними, більш ефективними для того, щоб примусити Росію принаймні видати осіб, винних у знищенні літака і сплатити компенсацію», - сказав він.

Василенко також зазначив, що катастрофу МН17 слід розглядати як воєнний злочин під час збройної агресії Росії проти України.

«Це частина збройної агресії, і катастрофу слід кваліфікувати як злочин проти людяності. Відповідальність лягає на Росію як державу, яка здійснила акт агресії. Також відповідальність лягає на безпосередніх виконавців цього злочину, тобто операторів цього зенітно-ракетного комплексу», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 28 вересня у Нідерландах Міжнародна слідча група оголосила, що літак "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17 був збитий 17 липня 2014 року із ЗРК «Бук», який було переправлено з території Росії. Також розслідування навело докази, що літак було збито саме ракетою типу 9М38, яка застосовується у сучасній модифікації російського ЗРК «Бук», якого немає на озброєнні України. Міжнародне слідство також наголосило, що пуск ракети було здійснено з території, яку не контролювали Збройні сили України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-