Гаук радить не шукати відповіді на складні запитання історії крізь призму нації

Гаук радить не шукати відповіді на складні запитання історії крізь призму нації

Укрінформ
Відповідь на складні запитання спільної історії народів, одні представники яких були катами, а інші жертвами, треба шукати через спільні транскордонні дослідження, а не крізь національну призму.

Про це на заходах із вшанування пам'яті жертв Бабиного Яру заявив президент Німеччини Йоахім Гаук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Історія, про яку йдеться, є спільною. Люди, вбиті німцями у Бабиному Яру, були євреями, українцями, росіянами і поляками. Ми, хто хоче зрозуміти, як могло статися, що наші батьки й діди стали вбивцями або жертвами, сьогодні залежимо один від одного. Відповіді на наші запитання ми знайдемо тільки спільними зусиллями, і це не виступ з метою розмивання відповідальності, а радше обстоювання транскордонних і спільних досліджень, які протистоятимуть новітнім модним спокусам шукати істину тільки через призму нації", - сказав Гаук.

Він зазначив, що у нашому знанні про масове вбивство євреїв Бабин Яр повинен зайняти постійне місце як місце пам'яті. "Ми розуміємо Аушвіц як символ вбивства у таборах смерті. Бабин Яр символізує те, що передувало промисловому знищенню людей, - багатотисячне вбивство через розстріл", - констатував президент Німеччини.

За його словами, поглянувши у прірву власної історії, німці змушені були визнати, що у цих злочинах були значною мірою задіяні не тільки спеціальні загони, а й звичайні солдати вермахту.

"Поки усвідомлення цього закріпилося у Німеччині, минуло занадто багато часу. Прийняти виклик власної історії, наважитися на точний погляд на факти, не ухилятися від власної провини, від власної неспроможності - цей процес охоплює не одне покоління. Він залишив свій відбиток на Німеччині і не завершений навіть через стільки років після війни", - підкреслив Гаук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-