Відмова Нідерландів Україні: безпрецедентно, але не смертельно

Відмова Нідерландів Україні: безпрецедентно, але не смертельно

Аналітика
Укрінформ
Уряд Нідерландів все ж таки відмовиться ратифікувати угоду про асоціацію України і ЄС. Чи є у нас підстави для хвилювання?

Вчора прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що уряд Нідерландів, скоріше за все, не ратифікує угоду про асоціацію України з ЄС. Таке рішення, цілком передбачуване зі сторони Нідерландів, але Україна все ж мала крихту надії на позитив, оскільки квітневий референдум мав рекомендаційний характер і юридично уряд не зобов'язував. Пройшло вже півроку, відколи голландці проголосували проти ратифікації угоди про асоціацію України і ЄС. Тоді припускалося, що жителі Нідерландів, які прийшли на референдум, голосували проти політики ЄС в цілому, а не проти України. Але факт залишився фактом, і Марк Рютте наголосив, що не можна залишити без уваги рішення більшості на референдумі. І ще. Півроку тому експерти висловлявали різні думки, щодо того, як «голландський казус» вплине на асоціацію, але переважала оцінка, що знайти прийнятний для України варіант цілком реально. А як тепер, може, щось змінилося в оцінках за ці місяці?

Укрінформ знову поцікавився у експертів, яким чином рішення уряду Нідерландів може перешкодити асоціації України з ЄС?

Богдан Яременко, дипломат, політик, глава «Майдану закордонних справ»:

«Розпочинати процес ратифікації заново – на це не піде єврокомісія»

Насправді це безпрецедентна ситуація, відповіді на це питання немає. Рішення уряду Нідерландів нема як такого. Ця позиція була зрозуміла після референдуму: ратифікувати угоду так, як передбачалося, вони не зможуть. А що вони зможуть? Уряд Нідерландів до кінця позицію не розкрив: чи вони вийдуть з угоди, чи вони наполягатимуть, що цієї угоди не повинно бути загалом у ЄС з Україною, чи вони знайдуть якусь форму участі в торговельному союзі в зоні вільної торгівлі? Уряд Нідерландів має спочатку з європейською комісією прийти до якогось рішення – що далі? А позиція буде тоді, як уряд Нідерландів запропонує щось європейській комісії, єврокомісія погодиться, і, або завершить у якийсь спосіб ратифікацію, або внесе якусь пропозицію на розгляд України. Тоді Україна матиме можливість висловлювати своє бачення.

Відмова Голландії ратифікувати – це єдина перешкода, інших немає, бо інші країни і Європейський парламент уже її ратифікували. Тобто при вирішенні цієї проблеми з Голландією угода знаходилась приблизно на останньому етапі ратифікації, і розпочинати процес ратифікації заново – на це не піде єврокомісія.

Володимир Огризко,  колишній міністр закордонних справ України:

«Є заява Нідерландів про ратифікацію чи немає, від цього практичне значення цього документа ніяким чином не змінюється»

Чи є заява Нідерландів про ратифікацію, чи немає, від цього практичне значення цього документа не змінюється. Він застосовується і виконується обома сторонами. В цьому є політичний аспект, який має певні негативи. Якщо уряд Нідерландів таки не передасть ці ратифікаційні грамоти до Брюсселю, формально, угода не набуде чинності. Тобто вона буде застосовуватися і надалі, але відповідно на такій ad hok (спеціальній) платформі. Це політично нам безумовно не вигідно, і ми маємо думати над тим, яким чином впливати на уряд Нідерландів, щоб він зробив те, що вже мав зробити. Один з варіантів – супроводження передачі ратифікаційної грамоти односторонньою заявою Нідерландів, що вони при цьому зважатимуть на результати конституційного референдуму, який відбувся в Нідерландах. Це задовольнило б усі сторони, і кожна б із цих сторін зрозуміла б так, як їй було потрібно.

Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України:

«Угода насправді продовжуватиме діяти»

Ми стурбовані тим, що допоки Нідерланди не представили свого чіткого бачення, не сформулювали своєї позиції, яку вони мали би погодити з нами, як зі стороною перемовин, та з країнами-партнерами членами ЄС, які би мали сприйняти і погодитися з позицією Нідерландів. Тому ми закликаємо їх до найшвидшої внутрішньої мобілізації і підготовки такої позиції. Бо Угода, насправді, продовжуватиме діяти, якщо Нідерланди не підуть шляхом ратифікації, то вони по суті будуть виключеними з процесу додаткових торговельних можливостей, які надає Угода між країнами-членами ЄС і Україною. А відповідно, 20% населення Нідерландів, що проголосували проти ратифікації, в такий спосіб зроблять заручниками свого євроскептицизму і можливості своєї економіки, і всю нашу країну з абсолютним правом на вибір, правом на визначення свого курсу, з правом на укладання угод, з правом на цивілізаційний вибір як такий. Ми готові до подальших дискусій, активно працюємо і з Нідерландами, і з іншими країнами-членами ЄС, з представниками інституцій ЄС.

Записала Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-