Кучма: Мінська угода про розведення сил – лише спроба встановити мир

Кучма: Мінська угода про розведення сил – лише спроба встановити мир

Укрінформ
Представник України на мінських переговорах Леонід Кучма вважає, що три точки в зоні АТО, у яких домовилися відвести війська на кілометр з обох боків, є лише спробою встановити мир.

Про це він заявив журналістам у Дніпрі, коментуючи домовленість про відведення у Золотому, Петрівському і Станиці Луганській, повідомляє "Українська правда".

"Таких "квадратиків" потрібно хоча б 50. На трьох – зробити спробу показати, що ми, якщо домовляємося, то виконуємо. Тобто зробити серйозний крок до миру. Бо якщо тут у нас нічого не станеться, будуть продовжувати стріляти, то можна підняти руки і сказати, що ми нічого цими перемовинами не домовимося", – сказав він.

У той же час Кучма нагадав, що досі сторони вже неодноразово домовлялися про перемир'я, але ці результату не було.

Він також наголосив, що СММ ОБСЄ повинна взяти на себе відповідальність і повідомляти, хто саме порушує тишу.

Коментуючи ймовірність обміну полоненими, Кучма заявив, що поки конкретних домовленостей з цього приводу немає. Також він нагадав, що до списку з понад 600 людей, звільнення яких вимагають бойовики, є багато запитань.

"Треба розібратися насамперед з цим списком з 600. Бо там попередній аналіз показує, що там вбивці і кого тільки там немає. І взагалі не мають жодного відношення до цієї зони. Вони всіх підряд записують, представників всієї України, тому потрібен аналіз", – заявив він.

Відповідаючи на зауваження про низьку ефективність мінських переговорів, він навів приклад інших "гарячих точок" на пострадянському просторі – зокрема, у Нагірному Карабасі і Придністров'ї, де конфлікти тривають з 1992 року і перемовини результату не дають.

Він також заявив, що для забезпечення миру на Донбасі Україна повинна зміцнюватися.

"Коли з того боку будуть знати, що ми по морді дамо, будуть мовчати. А так, якщо вони мають там 46-тисячну армію, зброю – вся зброя Росії, тому вони так себе поводять. А боєприпасів – Господи мій! Скільки завгодно. Десять років можна стріляти кожен день, не переставати. З радянських часів ще залишилося", – заявив Кучма.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-