Розведення військ на Донбасі триватиме 13 днів - Марчук

Розведення військ на Донбасі триватиме 13 днів - Марчук

Укрінформ
На розведення сил у трьох пунктах Донбасу - в районі Станиці Луганської, Золотого і Петровського - виділили 13 днів, згідно з підписаним 21 вересня у Мінську рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив один з учасників переговорного процесу, представник України в підгрупі з питань безпеки Євген Марчук.

"До угоди додається графік відведення, на виконання якого виділяється 13 днів. Я думаю, що цього тижня розведення сторін точно має розпочатися", - сказав він, відповідаючи на запитання, коли почнеться процес відведення військ.

За словами Марчука, у разі "добросовісного і чіткого" виконання рамкового рішення буде покладено початок процесу абсолютно нової якості. "Йдеться про розведення від лінії зіткнення військових підрозділів з бронетехнікою і стрілецьким озброєнням. Усе це буде відведено по обидва боки лінії фронту. Для реалізації цих планів вибрано три ділянки, розташовані на лінії зіткнення", - розповів Марчук.

За його словами, це Станиця Луганська, а також Золоте і Петровське у Донецькій області. "Це будуть території площею по чотири квадратних кілометри. При цьому кожна із сторін відведе свої підрозділи на один кілометр від лінії зіткнення. Щодо Станиці Луганської ми спочатку хотіли розширити цю зону до державного кордону. Переговори проходили в два раунди, але, на жаль, нічого не вийшло, і ми зупинилися саме на такій схемі. Три ділянки - це тільки початок. Є ще чотири, які будуть узгоджені під час наступного раунду переговорів", - повідомив Марчук.

Він наголосив, що якщо перший досвід буде успішним, будуть ще десятка півтора або два для того, щоб поступово завершити процес відведення підрозділів по всій лінії фронту, довжина якої становить 426 км.

За словами Марчука, ці три перші ділянки важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору.

За його словами, механізм виконання рамкового рішення - процес досить складний. Він передбачає підготовчий етап. Сторони повинні чітко показати представникам ОБСЄ, де знаходяться їх підрозділи зараз і куди вони будуть відведені потім. Марчук додав, що представники ОБСЄ повинні в свою чергу все точно зафіксувати і верифікувати. Відведення має здійснюватися симетрично і дзеркально, тобто - одночасно на одну й ту саму відстань і обов'язково під контролем ОБСЄ. Передбачається також блокування порушень.

"Чітко визначена відповідальність сторін і що необхідно зробити у разі фіксації порушень. Уперше, і це дуже важливо, ОБСЄ взяла на себе зобов'язання цілодобово проводити моніторинг ситуації. Тобто ми абсолютно точно знатимемо, хто саме і коли порушив угоду", - зауважив представник України в підгрупі з питань безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-