22 вересня: найголовніше за день

22 вересня: найголовніше за день

Укрінформ
У Києві заборонили продавати алкоголь вночі. Під час заворушень в американському Шарлотт важко поранили маніфестанта. Кабмін забрав «Нафтогаз» під своє управління.

03.24

Візит Порошенко в США. Програму завершено

Глава Української держави завершив чотириденний візит до Сполучених Штатів, в рамках якого взяв участь у роботі 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН та провів ряд важливих зустрічей з лідерами інших країн і організацій. Президентський літак вилетів з аеропорту Нью-Йорка, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Окремі переговори в Нью-Йорку відбулися з президентом США Бараком Обамою, віце-президентом Джозефом Байденом, кандидатом на пост глави Білого дому від демократів Гілларі Клінтон. Крім того, Петро Порошенко мав розмову з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард і генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

«Укрінформ»: Шкода, але для Америки візит нашого президента пройшов майже непоміченим. В центрі уваги там президентські перегони та події в Північній Кароліні. До речі, з Трампом Порошенко так і не зустрівся. Кажуть, графіки не співпали.

06.35

Байден попереджає Україну. Мінімум п’ять країн ЄС готові скасувати санкції проти Росії

Віце-президент США Джозеф Байден на наступний день після зустрічі з президентом Петром Порошенком повідомив, що попередив Україну про небезпеку скасування санкцій, введених Євросоюзом проти РФ. Це станеться у разі уповільнення економічних і політичних реформ в країні, передає агентство Reuters.

"Ми знаємо, якщо у Євросоюза буде привід, мінімум п'ять країн прямо зараз захочуть сказати, що хочуть скасування санкцій проти Москви", - цитує агентство Байдена. Також, американський віце-президент розповів, що не менш ніж два-три години на тиждень, з початку кризи, розмовляє з українськими лідерами, закликаючи їх активізувати реформи і докладає зусиль, щоб Німеччина, Франція та Італія зберігали санкції.

«Укрінформ»: Чергове попередження для нашої влади. Байден сказав це публічно, а отже посилив ефект. З іншого боку в Україні і так відомо про плани євросаботажу санкцій, тому уряд і Рада таки мусять бути мобілізовані на реформи. Гірші діла з Мінськими угодами. З ними Україну можуть реально підставити.

08.55

Заворушення у Шарлотт. Один з маніфестантів важко поранений

У другий день протесту після вбивства поліцією чорношкірого чоловіка у місті Шарлотт, штат Північна Кароліна, один з маніфестантів отримав тяжке вогнепальне поранення. Про це повідомляє ВВС.

"Спочатку з'явилися повідомлення, що поранений помер. Однак пізніше влада міста на своїй офіційній сторінці у Twitter це заперечила: чоловік перебуває у критичному стані, за його життя борються лікарі", - йдеться у повідомленні. За словами місцевої влади, у чоловіка, чиє ім'я не розкривається, стріляв інший цивільний, не поліцейський.

Губернатор штату оголосив надзвичайний стан у місті, туди направили Нацгвардію. Повідомляється про ще щонайменше чотирьох поранених протестувальників. Напередодні у поліції розповіли, що внаслідок заворушень поранення отримали 16 правоохоронців.

«Укрінформ»: На жаль, нічого нового. Особиста трагедія миттєво була трансформована гарячими головами і просто негідниками-мародерами у злочин на расовому грунті. Американці мають багатий досвід врегулювання подібних заворушень, тому кривавого продовження не буде.

11.22

Розведення сил на Донбасі. Марчук каже про нову якість рішень

На розведення сил у трьох пунктах Донбасу - в районі Станиці Луганської, Золотого і Петровського - виділили 13 днів, згідно з підписаним 21 вересня у Мінську рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи. Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив один з учасників переговорного процесу, представник України в підгрупі з питань безпеки Євген Марчук.

За словами Марчука, у разі "добросовісного і чіткого" виконання рамкового рішення буде покладено початок процесу абсолютно нової якості. "Йдеться про розведення від лінії зіткнення військових підрозділів з бронетехнікою і стрілецьким озброєнням. Усе це буде відведено по обидва боки лінії фронту. Для реалізації цих планів вибрано три ділянки, розташовані на лінії зіткнення", - розповів Марчук.

За його словами, це Станиця Луганська, а також Золоте і Петровське у Донецькій області. "Це будуть території площею по чотири квадратних кілометри. При цьому кожна із сторін відведе свої підрозділи на один кілометр від лінії зіткнення. Три ділянки - це тільки початок. Є ще чотири, які будуть узгоджені під час наступного раунду переговорів", - повідомив Марчук.

«Укрінформ»: Головна місія нового етапу відведення військ – навчити сторони довіряти один одному. Ще один важливий фактор – навчитись співпрацювати з ОБСЄ. До цих людей останнім часом достатньо претензій.

11.55

Реформування «Нафтогазу». Кабмін забрав компанію під своє управління

НАК "Нафтогаз України" на сьогоднішньому засіданні уряду виведений з-під управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі та переданий уряду. Про це на засіданні уряду заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На думку Гройсмана, уряд повинен сфокусуватися на створенні повноцінних та публічних компаній, вдосконалити процес корпоратизації та управління підприємствами. "Виведення «Нафтогазу» на рівень управління Кабінетом міністрів пришвидшить цей процес. Ми спільно з нашими партнерами - СБ, ЄББР - створили робочу групу, з якою ми розробимо план підвищення ефективності управління компанією у найшвидші терміни", - додав прем'єр.

«Укрінформ»: Гройсман впевнений, що таке рішення сприятиме ефективності та прозорості роботи компанії. Від зайвих спокус наших урядовців буде стримувати те, що в групу реформування «Нафтогазу» увійдуть іноземні банківські експерти та особисто посол США в Україні.

13.37

Ремонт мосту Патона. Роботи триватимуть по вихідних

Київавтодор розпочинає ремонт мосту ім. Патона, роботи проводитимуться по вихідних до кінця жовтня. Про це повідомляє прес-служба компанії. 

"З 21.00 год. 23 вересня комунальна корпорація «Київавтодор» розпочинає роботи з поточного (середнього) ремонту асфальтобетонного покриття на мосту Патона. Звертаємо увагу водіїв, що, усі роботи дорожники проводитимуть виключно з вечора п'ятниці до ранку понеділка", - йдеться у повідомленні.

За сприятливих погодних умов завершити ремонт планується до 31 жовтня 2016 року.

«Укрінформ»: Про ремонт знаменитого мосту не говорив лише лінивий. Як бачимо, побажання враховані. Ремонтуватимуть не просто на вихідних, ремонтуватимуть швидко. Сподіваємось на якість це не вплине.

14.26

Злочини проти Євромайдану. ГПУ хоче зняти недоторканість з депутата «Опоблоку» Скорика

Генеральний прокурор Юрій Луценко наступного тижня планує внести у Верховну Раду подання на зняття депутатської недоторканності з нардепа від "Опозиційного блоку" Миколи Скорика. Про це він заявив на нараді в прокуратурі Одеської області, передає кореспондент Укрінформу.

"Можу повідомити про намір наступного тижня внести подання про скасування депутатської недоторканності до громадянина Скорика", - заявив Луценко. Його підозрюють в організації заворушень під стінами Одеської ОДА під час Революції Гідності.

Луценко також сказав, що сьогодні підписано підозру колишньому першому заступнику голови Одеської ОДА Олександру Орлову, який підозрюється в організації масових заворушень, що призвели до масового побиття людей.

«Укрінформ»: Скорик, тоді він очолював Одеську ОДА, та Орлов причетні до подій 19 лютого 2014 року, коли озброєні молодики жорсткого побили активістів та журналістів. Для самого Луценка справа повинна бути принциповою. Досі ніхто так і не відповів за злочини проти євромайданівців.

15.20

Спірне рішення Київради. В столиці заборонили продавати алкоголь вночі

Київська міська рада заборонила продаж алкоголю в нічний час. Обмеження діятиме з 23:00 до 10:00 год. За відповідне рішення проголосували 86 депутатів Київради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, прийнято рішення про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі в столиці.

Рішення стосується як супермаркетів, так і маленьких магазинів, особливо таких, які вбудовані у житлові будинки. Вночі алкоголь продаватимуть тільки у закладах ресторанного харчування.

«Укрінформ»: Незважаючи на благі наміри (зниження рівня п’янства та злочинності), подібні рішення завжди мають зворотній ефект. І до цього потрібно приготуватись, бо у відповідь зявляться нелегальні точки продажу та нічні «наливайки». А там вже продаватимуть без усіляких ліцензій.

17.15

Реформування «швидкої». Вдосконалюватимуть диспетчерські та колцентри

Міністерство охорони здоров’я оприлюднило основні тези щодо зміни екстренної медичної допомоги. Пропозиції МОЗ викладені на сайті відомства.

Так, зокрема пропонується запровадити медичне тренування для поліцейських та пожежників, які зазвичай першими прибувають на місце події і можуть надати першу допомогу до приїзду швидкої.

Також серед пропозицій - вдосконалення диспетчерської системи, що має на меті більш швидку та ефективну кординацію між потерпілим, оператором та бригадою швидкої. Крім того, передбачається створення цілодобових колцентрів, до яких будуть перенаправлятися виклики, що не потребують виїзду бригад "швидкої".

«Укрінформ»: Неофіційний показник рівня медицини в країні – це оперативність та якість роботи швидкої допомоги. Дуже добре, що вдосконалювати її збираються саме з того місця, що слід. А саме з людей, які прийматимуть дзвінки та першими прибуватимуть на місця подій.

Огляд Святослава Василика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-