У Мінську домовилися розвести війська на трьох ділянках зони АТО

У Мінську домовилися розвести війська на трьох ділянках зони АТО

Укрінформ
У Мінську в середу підписано рамкове рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на Донбасі.

Про це у Фейсбуці повідомила офіційний представник колишнього президента України, представника України в групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

"Україна послідовно виконує зобов'язання, взяті на себе в рамках Мінських домовленостей і чітко дотримується режиму тиші. В цьому контексті українська сторона підписала це рамкове рішення, щоб забезпечити виконання Мінських угод з боку ОРДЛО", - зазначила вона.

За словами Оліфер, документ передбачає деескалацію в районі лінії зіткнення і фактично створює умови, в яких стрілецька зброя не може використовуватися для обстрілу. Водночас рамкове рішення передбачає повне виконання попередніх домовленостей Тристоронньої контактної групи про відведення з лінії зіткнення гармат калібром менш як 100 мм.

Відповідно до рамкового рішення про розведення сил і засобів СММ ОБСЄ здійснює "на постійній основі моніторинг і верифікацію процесу розведення сил і засобів на погоджених ділянках розведення", додала Оліфер.

"Слід особливо зазначити, що це розведення заплановане тільки на трьох ділянках з чітко визначеними координатами. Водночас українська сторона вважає, що в ході імплементації цього рамкового рішення можуть бути відпрацьовані підходи до можливого розведення сил і засобів уздовж всієї лінії розмежування", - зазначила вона.

Оліфер також наголосила, що під час підготовки документа українська сторона повністю виключила спроби вільного тлумачення параметрів і статусу лінії розмежування, оскільки в тексті рамкового рішення зафіксовано, що цей документ приймається в доповнення до протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року, комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.

Від України рамкове рішення підписав Леонід Кучма, від ОБСЄ - Мартін Сайдік, від Росії - Борис Гризлов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-