Щорічне послання Президента до Верховної Ради

Щорічне послання Президента до Верховної Ради

Онлайн
Укрінформ
У Верховній Раді відбулося офіційне відкриття 5-ї сесії роботи парламенту 8-го скликання. Після виступу голови Верховної Ради слово взяв Президент Петро Порошенко.

Основні тези Президента:

Порошенко незадоволений темпами реформ: У нас немає так багато часу

«Я так само, як і ви, незадоволений темпами і розумію, наскільки вони не відповідають очікуванням суспільства. Очевидною є необхідність пришвидшення системної модернізації в усіх сферах».

Стратегічно Україна йде правильним шляхом. «Але бачу ризики, як катком політичної дестабілізації можна розчавити перші паростки соціально-економічного відродження».

Досвід Грузії, Польщі, Словаччини та Сінгапуру свідчить про досягнення перших та беззаперечних результатів змін за 3-6 років після їхнього початку. «Але у нас немає так багато часу».

Фантазії про мир в обмін на території абсолютно ілюзорні

"Ми даємо собі звіт, що військового варіанту розв'язання проблеми територіальної цілісності не існує - це очевидно. По-перше, потенціал нашої армії суто оборонний. По-друге, ворог окопався в найбільш урбанізованих і густонаселених районах. Отже, єдиний шлях відновлення територіальної цілісності - це шлях політико-дипломатичний, але при цьому з опорою на оборонні можливості Збройних Сил України".

"Але виявляється, що не всі тут (у парламенті. - Ред.) цього хочуть, бо вони там інакші, бо вони якось не так голосуватимуть, бо вони виберуть не тих і не нас, бо тягнутимуть на схід, а нам на захід. Звичайно, що вголос ніхто цього не артикулює, але лукавство читається поміж рядків. Для мене, я хочу наголосити, ця філософія неприйнятна. І я скажу її апологетам так само коротко - по-вашому теж не буде. Фантазії про мир в обмін на території абсолютно ілюзорні. При такому підході не буде ні миру, ні територій, а залишається лише ганьба та вічно тліючий конфлікт".

Кожен посол отримав настанови на випадок не найкращого для нас сценарію

Порошенко зазначив, що під час наради послів, яка була наприкінці серпня, кожен посол отримав загальні та індивідуальні настанови, "в тому числі на випадок якщо розвиток подій в деяких країнах піде не за найкращим для нас сценарієм".

"Європа досі говорить єдиним голосом, але є і країни, в яких вже надто сильно в цьому голосі чути російський акцент"

Не дамо Росії втручатися в наші церковні справи

"Ми не будемо байдуже спостерігати втручання іншої держави у наші церковні справи. Шановні народні депутати, я хотів би подякувати вам за звернення Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія як предстоятеля нашої церкви щодо надання автокефалії православній церкві України. Такий крок був і є необхідним. Виходячи з традиції, для Вселенського патріарха дуже важливою є думка світської влади".

"У конституційних принципах взаємодії держави з релігійними організаціями не зміниться жодної коми. Свобода совісті ні чим і ні для кого не буде обмежена. Кожен українець матиме право вірити в бога по-своєму і ходити до своєї церкви".

Росія здійснює, крім військового втручання, ще й економічну агресію проти України.

"Крім військового втручання, Росія здійснює і економічну агресію проти нашої держави. На початку десятиліття майже третина українського експорту йшла на російський ринок. Атака Кремля почалася ще до Майдану, і були запроваджені обмеження, які призвели до падіння українського експорту в 2013 році в Російську Федерацію на 15%. В 2015 році, в порівнянні з 2014 роком, наш експорт в Росію скоротився вполовину. Зниження триває і зараз - мінус 34% за підсумками першого півріччя. Частка Росії в українському експорті складає зараз лише 9% з подальшою тенденцією до падіння"

Питання Криму було закрите ще у 1954 і 1991 роках – він український

"Заява Путіна про те, що нібито питання Криму (у складі Росії. - Ред.) закрите - це його марення. Хоча насправді воно дійсно закрите і в 1954-му, і в 1991 році. Крим є, Крим був і Крим буде українським - ніякої іншої розмови не буде"

Порошенко хоче запровадити аналог поправки Джексона-Веніка

"Порушення Росією прав людини на окупованих територіях, в тому числі і щодо кримських татар, вимагає запровадження додаткових секторальних санкцій".

"Дипломатам України поставлено завдання активніше залучати міжнародних партнерів до звільнення наших політичних в’язнів, які утримуються в Росії та в анексованому нею українському Криму, та заручників на окупованій частині Донбасу"

Президент не бачить трагедії в ситуативних голосуваннях у Раді

"На початку року ми отримали дуже важливий досвід подолання парламентської кризи. Ми створили коаліцію, обрали новий уряд. При цьому слід навчитися спокійно і без драми сприймати ситуативне голосування в парламеннті, коли президентські чи урядові ініціативи підтримують різні фракції опозиції чи позафракційні групи. Це не трагедія. Це навпаки позитив, коли важливі для країни рішення спираються на підтримку часом навіть конституційної більшості"

На боротьбу з корупцією знадобиться кілька років

«Справжнє полювання на корупціонерів почалося, і свій шанс потрапити у ці сіті має кожен, в кого є гріх за душею».

«Боротьбу з корупцією варто не зводити лише до каральних методів. Не менш потрібні та, на мою думку, є більш ефективними превентивні заходи, які знімають прошарки ґрунту найбільш родючі до корупції»

Порошенко попередив, що не підпише Державний бюджет на 2017 рік, якщо там буде передбачене скасування стипендій або ж державного фінансування навчання у магістратурі.

«Я не пропущу бюджет на наступний рік, в якому буде скасування стипендій, державного фінансування навчання у магістратурі та інші експерименти».

Друге голосування за внесення змін до Конституції відбудеться, коли для цього визріють відповідні умови.

"Друге читання конституційних змін, примара яких постійно блукає цією залою, не відбулося і не відбудеться, поки для того не визріють відповідні умови".

Президент закликає Верховну Раду не зволікати з ухваленням закону про спецконфіскацію та внести зміни до нього, які нардепи вважають за потрібне.

«Друзі, це борг, наш з вами борг, перед країною. Я вкотре закликаю проголосувати закон у такій редакції, яка знімає всі ваші побоювання. Внесіть ті зміни, які ви вважаєте за потрібне, але прийміть цей закон».

3% ВВП на оборону замало, але Україна не може собі дозволити більше

«Майже 3% внутрішнього валового продукту на оборону — це багато у порівнянні з ледь 1%, яким легковажили уряди ще всередині нульових років. Але це дуже мало для країни, яка в стані війни. Більше, на жаль, ми дозволити собі не можемо».

В умовах російської агресії від національної єдності і політичної консолідації залежить існування нашої держави.

"За умов, коли агресія Росії проти України все ще триває, а воєнна загроза зі сходу є найскладнішим стратегічним викликом, питання національної єдності і політичної консолідації - це є питання життя і смерті для нашої країни. Це, власне головне, що я хотів би сьогодні сказати".

Мир, безпека і реформи - це складові успіху України.

"Державна самостійність дала демократію і свободу, почуття громадянської гідності і національної єдності, навчила захищатися і відкрила європейську перспективу для нашої держави. Тепер наші духовні і моральні досягнення маємо доповнити матеріальними здобутками, забезпечивши підвищення добробуту кожного громадянина вільної України. І це головне наше завдання. Для досягнення такої амбітної мети, нам потрібні три складових - мир, безпека і реформи".

Повний текст послання Президента до Верховної Ради читайте тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-