Україна закликає G20 рішуче засудити переслідування проукраїнських активістів

Україна закликає G20 рішуче засудити переслідування проукраїнських активістів

Укрінформ
Керівництво Верховної Ради закликає лідерів «Великої двадцятки» вжити заходів для звільнення українців, утримуваних на території Росії.

Про це йдеться у зверненні українського парламенту до лідерів G20, яке є у розпорядженні Укрінформу.

"Напередодні саміту країн G20 ми закликаємо лідерів країн-учасниць саміту та світову спільноту звернути увагу на ситуацію з політичними в'язнями у Російській Федерації, на систематичне порушення прав людини з боку Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях України, на неприпустимість незаконного утримання громадян України на тимчасово окупованому Донбасі й у Криму, а також переслідування проукраїнських, зокрема, і кримськотатарських, активістів, що стали частим явищем у Автономній Республіці Крим після її тимчасової окупації Російською Федерацією", - йдеться у зверненні.

Українські парламентарі закликають лідерів «Великої двадцятки» рішуче засудити переслідування проукраїнських, зокрема і кримськотатарських, активістів.

"Сьогодні нам достовірно відомо про 107 полонених, які утримуються на тимчасово окупованих територіях Донбасу, та щонайменше дев'ять політв'язнів, які утримуються на території Російської Федерації. У цьому списку - режисер Олег Сенцов, активісти і патріоти Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Станіслав Клих та інші", - зазначають депутати.

Окремо, парламентарі висловлюють стурбованість станом здоров'я Ільмі Умерова, якого продовжують незаконно утримувати у психіатричній лікарні м. Сімферополь.

Український парламент закликає поставити на порядок денний саміту G20 питання про виконання Російською Федерацією Мінських домовленостей, у першу чергу безпекового і гуманітарного блоків, та негайного допуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста як до російських в'язниць, так і до в'язниць на тимчасово окупованій території для участі в процесі звільнення  заручників та пошуку зниклих безвісти.

Саміт "Великої двадцятки" відбудеться 4-5 вересня в китайському місті Ханчжоу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-