Марчук вважає, що Росії вдалося розбалансувати південно-східний фланг НАТО

Марчук вважає, що Росії вдалося розбалансувати південно-східний фланг НАТО

Укрінформ
Перетворення анексованого Криму на військову базу і зближення Росії з Туречччиною суттєво розбалансували південно-східний фланг НАТО.

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему: "Росія проти України: останній шанс Путіна?" заявив екс-прем'єр-міністр України, екс-голова СБУ, генерал армії України Євген Марчук. 

"Я задавав питання, в тому числі високим представникам НАТО: вас не шокувало те, що ви практично втратили південно-східний фланг НАТО? Після того, як Росія анексувала Крим, вона зробила з нього військову базу, спроба перевороту в Туреччині, особлива поведінка Ердогана з Росією, зустрічі Путіна і Ердогана - якщо з'єднати це в один пазл, то з точки зору військово-політичної, стратегічної системи балансів НАТО і сусідів НАТО виходить, що кримський плацдарм і перехід Ердогана в друзі Путіна дуже суттєво розбалансував південно-східний фланг НАТО", - сказав Марчук.

У цьому контексті він також нагадав, що жодна з відомих своєю силою спецслужб провідних країн світу, зокрема  США і Німеччини, не змогла спрогнозувати ані анексії Криму, ані практично початку Росією війни на Донбасі.

За словами Марчука, попри те, що це проблеми великої стратегії, сьогодні для нас це не теорія, а життєво важлива практика, з якої треба зробити декілька висновків.

"Я роблю такий висновок: не треба нікого ідеалізувати. Партнерам ми маємо низько вклонитися за їхню допомогу, бо дійсно ми наодинці з Росією навряд чи вистояли б, але, з іншого боку, ми повинні розраховувати на власні сили, безумовно, в контексті партнерства з провідними країнами світу", - вважає він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-