Тима: Визнання Росією

Тима: Визнання Росією "геноциду" на Волині не матиме офіційного відгуку

Ексклюзив
Укрінформ
Ініціатива у Держдумі щодо визнання Росією Волинського злочину як “геноциду” спрямована не на польську владу, яка не має ілюзій щодо нинішньої політики Росії, а для активізації проросійських сил в Польщі.

Таку думку в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Польщі висловив голова Об'єднання українців у Польщі (ОУП) Петро Тима.

“Тут гра з боку Росії відбувається не стільки в напрямі польського уряду, скільки для активізації проросійських сил у Польщі”,- заявив Тима.

Він зазначив, що з боку польського уряду є однозначне розуміння, яку політику веде Росія. Тому, офіційна Варшава навряд чи реагуватиме на цю ініціативу.

“Не думаю, що нинішня польська еліта, яка дуже сильно зосереджена на темі Смоленської катастрофи, хотіла б іти на зустріч (ініціативі комуністів в Держдумі)”, - зазначив Тима, не виключивши такого у майбутньому.

Натомість, голова ОУП переконаний, що це певним чином може мобілізувати у Польщі організації та політиків, які традиційно позитивно ставляться до Росії.

“Цей сигнал (можливе визнання Волинського злочину геоцидом - ред.) може посилити проросійські голоси в Польщі”, - наголосив Тима.

За його словами, це можуть бути соратники скандально відомого депутата Європарламенту Януша Корвіна-Мікке, окремі депутати партій, зокрема Польської селянської партії, публіцисти.

Тима підкреслив, що Росії легко буде активізувати в Польщі сили, яким близьке старе радянське бачення історичних подій.

“Фактор спільної боротьби з німцями емоційно вже не спрацьовує. Натомість, протиукраїнський фактор для багатьох є історичним і одночасно  сучасним”, - заявив голова ОУП.

 За його словами, ініціатори подальшого зближення з Росією в Польщі можуть використовувати різні фактори: економічна вигода від співпраці з РФ, союз з Росією проти американців, або ж спільна боротьба з Ісламською державою.

За інформацією російських ЗМІ, політики КПРФ хочуть запропонувати Держдумі розглянути заяву про визнання Волинського злочину геноцидом українських націоналістів проти поляків.

Сейм Польщі 22 липня назвав трагічні події на Волині геноцидом і встановив 11 липня національним днем пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-