Посол Туреччини пояснив масові арешти серед інтелігенції

Посол Туреччини пояснив масові арешти серед інтелігенції

Укрінформ
Масові арешти серед освітян у Туреччині не є наступом на наукову інтелігенцію, оскільки затримують лише підозрюваних у причетності до діяльності терористичної організації Фетхуллаха Гюлена (FETO).

Про це на брифінгу в п'ятницю заявив посол Турецької Республіки в Україні Йонет Джан Тезель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви маєте зрозуміти розміри загрози. Тільки уявіть, що з 70-х років ця організація (FETO) мала плани проникнення у державні органи. Вони дуже професійні диверсанти, і завдяки цьому проникли у державні установи, в армію, у заклади освіти, у ЗМІ та наукову сферу. Ми побачили, що вони були обрані на посади не за їхні достоїнства чи досягнення, а за рахунок членства у секретній організації. Через ці зв'язки і надзвичайні обставини заходи безпеки зараз дуже широкі", - сказав Тезель.

Він зауважив, що якби ця організація діяла як законна політична партія, то так само, як інші, мала б право брати участь в управлінні державою через механізм виборів.

"Але вони використали механізми секретної організації. Ці механізми були такі, що навіть в освітніх установах були запитання на екзаменах, які дозволяли секретним агентам вступати до вищих навчальних закладів", - зазначив посол. 

За його словами, уряд і раніше мав багато доказів належності цих людей до FETO, але в момент спроби перевороту з використанням терористичних методів були спіймані на гарячому ті, хто значився у переліках кандидатів на офіційні посади при новій владі.

"Там були переліки, хто буде деканом університету при новому уряді, хто буде послом, хто буде на чолі міністерств", - повідомив Тезель.

Він зазначив, що опозиція  в Туреччині вимагає розслідувати кожний конкретний випадок, щоб відокремити винуватих від невинуватих, і уряд з цим згоден, але, за словами Тезеля, цей процес має тривати.

"Має пройти слідство, в якому підозрюваних допитають, чи вони були причетними до перевороту, і, можливо, багато людей будуть визнані невинуватими і звільнені. Колеги мені кажуть, що заходи відповідно до процедури надзвичайного стану є законними, але стосовно них можна буде подавати апеляції до Конституційного суду після завершення періоду надзвичайного стану", - зазначив посол.

Як повідомлялося, 16 липня у Туреччині була здійснена спроба військового перевороту, проте влада країни зуміла придушити путч. Згідно з останніми даними, в результаті зіткнень загинули 246 осіб, не рахуючи путчистів, 2185 людей отримали поранення.

За підозрою в причетності до спроби перевороту були затримані та тимчасово відсторонені від посад понад 60 тисяч осіб. Серед них більше 9 тисяч поліцейських, 3 тисячі суддів, а також викладачі вишів і понад півтори тисячі деканів. Були закриті більше двох тисяч організацій, без роботи залишилися більше 5 тисяч медиків.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і його прихильники стверджують, що за спробою перевороту стоїть ісламський громадський діяч Фетхуллах Гюлен, який проживає в США, проте сам він заявляв, що не має жодного відношення до путчу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-