Загадка волонтерки Уляни Супрун

Загадка волонтерки Уляни Супрун

Аналітика
Укрінформ
Призначення Уляни Супрун в.о. глави МОЗ – ще одна спроба усадовити в «гаряче» крісло людину з поза системи

Хто така Уляна Супрун, про яку мало хто знав лише тиждень тому, до 20 липня, коли Президент особисто запросив її стати заступником міністра в МОЗ?

Спочатку про сумне і обнадійливе. Протягом 25-ти років української незалежності Міністерство охорони здоров’я здобуло собі стабільну «славу» одного з найбільш корумпованих відомств. У стінах цього міністерства вважалось за норму збільшували свої статки, «лікуючи» людей лише обіцянками. Про це писали і говорили багато. Наприклад, лише колишній очільниці МОЗ пані Богатирьовій і Ко висували звинувачення у крадіжці понад мільярду гривень.

В першому пореволюційному уряді Яценюка посаду міністра МОЗ вирішили, подалі від гріха, доручити іноземцю – Олександру Квіташвілі. Не допомогло. «Медико-фармацевтична» мафія «проковтнула» грузинського спеціаліста і не поморщилась. Цілий рік до своєї відставки Квіташвілі, мов англійська королева, посідав крісло «головного лікаря» України, але нічого не вирішував. Та й після його відставки «святе місце» стояло пусткою кілька місяців і особливої боротьби за право його посісти не спостерігалося. В оптимістів, навіть, зажевріла надія: невже щось там «клацнуло» нагорі, умови змінилися - і українська медицина перестала бути привабливою для корупціонерів? І тут… Які зміни нас чекають з призначенням на посаду в.о. міністра охорони здоров’я волонтера Уляну Супрун? Досвід у неї є, та чи вистачить його для медичної реформи з якою не впорався Квіташвілі?

Багато хто сприйняв призначення лікаря-волонтера Супрун як доказ того, що в Україні, нарешті, запрацював соціальний ліфт, винісши «нагору» просто відповідальну і професійно придатну людину з української масовки. Але виявилось, що не все так, то від браку інформації. Уляна Супрун де-факто теж виявилась іноземкою, принаймні, до липня минулого року. Вона народилася у Детройті, США. Її батьки перебралися туди з України після Другої Світової війни. За океаном Уляна росла в традиційній українській сім'ї, відвідувала українську недільну школу, а згодом, здобула фах лікаря-радіолога. Живе у шлюбі з канадським українцем Марком Супруном – волонтером, сценаристом та засновником проекту Babylon'13.

Ще у 2004 році під час Помаранчевої революції Уляна і Марко Супруни допомогли організовувати мітинги на підтримку України у Вашингтоні та Нью-Йорку, де мешкали на той момент. Вони зустрічалися з американськими журналістами, політиками, конгресменами, щоб пояснити, що відбувається в Україні, приймали гостей з України в США.

2013 року, незадовго до подій Революції гідності, Уляна і Марко переїхали в Україну. На Майдані вона працювала у медичній службі, згодом очолила гуманітарні ініціативи Світового Конґресу Українців та заснувала «Захист Патріотів» — організацію, що займається тренуваннями з тактичної медицини та забезпечує українських бійців покращеними індивідуальними аптечками стандарту НАТО.

У липні 2015-го президент Порошенко вручив Уляні Супрун і її чоловікові Маркові Супруну паспорти громадян України, підписавши указ про надання їм українського громадянства. Так що з цим проблем немає. І у владних верхах Уляна Супрун з’явилася не вчора, а майже рік тому 25 вересня 2015 року голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець ( яка, до речі, сама відбивалася і відбилася від пропозицій очолити МОЗ) запропонувала призначити волонтерку позаштатним консультантом комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я. Того ж року Уляну Супрун призначили директором Школи реабілітаційної медицини Українського католицького університету, де вона займалася розробкою академічних програм для майбутніх фізіотерапевтів і ерготерапевтів (ерготерапія – це медицинська дисципліна, яка займається відновленням функцій повсякденного життя людини. Ред.)

Вже з 1 серпня Уляна Супрун стане виконуватиме обов’язки головного лікаря України, замінивши у статусі в.о. Віктора Шафранського. Нам нічого не залишається, крім щиро побажати їй не повторити долю грузина Олександра Квіташвілі, та інших двох міністрів-іноземців – своєї американсько-української співвітчизниці Наталії Яресько та литовця Айвараса Абромявічуса.

Мирослав Ліскович, Київ

Уляна Супрун про медичну реформу

«Система, яка є в Україні, не працює. Уже 10 років, згідно з соціальними опитуваннями, система охорони здоров’я є серед того, що треба покращити в країні. І чомусь досі держава не зробила суттєвих кроків у цьому напрямку. Ухвалення закону, який дозволяє за спрощеною процедурою сертифікувати західні ліки - це крок уперед. Але є багато інших системних речей, які потребують змін: це фінансування, доступ пацієнтів до системи, допомога лікарям із доступом до освіти, надання їм більшої незалежності від системи, ліцензування медпрацівників (в Україні є лише ліцензування медичних закладів) і так далі».

Джерело: Главком.

«Зараз в Україні медичних закладів на одного громадянина в 1,5 разів більше, ніж у Європі. Разом з тим, ми не є здоровішими за європейців через те, що наявний ресурс використовується неефективно. В оновленій системі мають залишитись працівники сучасної медичної сфери. Медсестер і лікарів можна переатестувати, або перевести у інші медичні заклади, де бракує працівників. Я хотіла б побачити більш ефективне використання кадрів і фінансів».

Джерело: Громадське радіо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-