Російських дипломатів в ОБСЄ знову піймали на брехні

Російських дипломатів в ОБСЄ знову піймали на брехні

Укрінформ
Постійний представник США при ОБСЄ посол Даніель Байєр прямо звинуватив російську делегацію в поширенні неправди під час засідання Постійної ради Організації щодо забезпечення повного доступу спостерігачам ОБСЄ на непідконтрольні території на Сході України з боку об'єднаних російсько-сепаратистських сил.

З відповідною заявою американський дипломат виступив у четвер у Відні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Росія розповіла Постійній раді ОБСЄ про те, що спеціальна моніторингова місія має доступ до кордону. Це є неправдою", - наголосив Даніель.

Дипломат навів конкретні приклади, коли лише за минулий тиждень російські військові представники в Об'єднаному центрі контролю та координації відмовили ОБСЄ в такому доступі, а також в інформації про порушення перемир'я, зокрема, в районі Ясинувата. "Об'єднані російсько-сепаратистські сили надають доступ СММ лише епізодично й тільки тоді, як зазначив заступник глави місії Хуг, коли спостерігачі не можуть нічого побачити", - зауважив Байєр.

Водночас, нарощування російського важкого озброєння і особового складу на сході України продовжується, наголосив представник США. Так, у Донецьку безпілотник ОБСЄ нещодавно помітив "величезний арсенал", в тому числі 23 танки Т-72, реактивні системи залпового вогню, самохідні артилерійські системи, а також до 60 військових вантажівок. "З огляду на близьке розташування до лінії зіткнення, наявність там кожного з перелічених видів озброєння є порушенням умов Мінської угоди", - заявив посол.

Досі, за його словами, український народ по обидва боки від контактної лінії "продовжує сплачувати високу ціну". І йдеться не тільки про вбитих та поранених, але також про полонених, підкреслив дипломат. У цьому зв'язку Байєр закликав РФ припинити політично вмотивоване ув'язнення громадян України, в тому числі Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Ахтема Чийгоза, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олександра Костенка.

Крім того, представник США заявив про триваючи порушення прав людини в окупованому РФ українському Криму. Він вкотре нагадав, що санкції ЄС і США залишатимуться чинними до того моменту, коли Росія звільнить український півострів та повністю виконає Мінські домовленості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-