Справа ОПЗ: Щурикова звільнили, суд поки не зміг обрати йому запобіжний захід

Справа ОПЗ: Щурикова звільнили, суд поки не зміг обрати йому запобіжний захід

Укрінформ
Солом'янський районний суд Києва досі не визначив запобіжного заходу для першого заступника директора  Одеського припортового заводу Миколи Щурикова, якого разом з першим заступником голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергієм Переломою, підозрюють у в розтраті коштів ОПЗ.

Судове засідання з цього приводу призначене на 18 липня, йдеться в повідомленні Національного антикорупційного бюро України.

"Незважаючи на те, що судовий розгляд клопотань детективів НАБУ та прокурорів Спеціальної антикорупційної прокуратури про обрання запобіжного заходу для С.Переломи та М.Щурикова розпочався у п’ятницю, 15 липня, та продовжився у суботу, 16 липня, та неділю, 17 липня, рішення про обрання запобіжного заходу щодо М.Щурикова досі не винесено", - зазначається в повідомленні.

В НАБУ зауважили, що вранці 17 липня відповідно до ст. 208 КПК України термін затримання Щурикова (72 години) завершився і його звільнили.

"Наразі підозрюваний М.Щуриков звільнений. Судове засідання щодо обрання йому запобіжного заходу призначено на 11:00 понеділка, 18 липня", - повідомили в НАБУ.

Нагадаємо, перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома та перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков були затримані 14 липня за підозрою в розтраті коштів Одеського припортового заводу.

Посадовців затримано в порядку, визначеному у статті 208 КПК України, як підозрюваних в організації корупційної схеми із розтрати коштів в особливо великих розмірах під час закупівлі газу для потреб Одеського припортового заводу на користь приватних інтересів (ч.5 ст. 191 КК України - "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

У неділю, 17 липня, Солом’янський райсуд обрав запобіжний захід для Переломи - взяти його під варту строком на 60 днів до 9 вересня з альтернативою внесення застави в розмірі 80 млн грн.

За версією слідства, у період з травня по грудень 2015 року підозрювані організували схему з виведення коштів шляхом закупівлі за завищеними цінами природного газу, видобутого ПАТ "Укрнафта", для потреб "Одеського припортового заводу".

За інформацією НАБУ, корупційна складова цієї схеми полягала в тому, що ПАТ "Укрнафта", найбільша нафто- і газодобувна компанія України з часткою державної власності 50% +1 акція, не маючи ліцензії на продаж природного газу, здійснювала реалізацію блакитного палива через посередників за договорами про спільну діяльність. За сприяння Сергія Переломи та Миколи Щурикова у травні 2015 року постачальником газу, видобутого "Укрнафтою" для потреб ОПЗ, стала одна із фірм-посередників, а саме ТОВ "Енергоальянс". Згідно з висновками економічної експертизи, незважаючи на чисельні конкурентні пропозиції від інших постачальників, закупівля газу через ТОВ "Енергоальянс" здійснювалася за цінами, вищими за середньоринкові.

Загальна сума закупівель за договорами з ТОВ "Енергоальянс" у травні-грудні 2015 року перевищила 4 мільярди гривень. При цьому встановлена сума збитків, завданих державі внаслідок незаконних оборудок, складає понад 205 мільйонів гривень.

Слідчі дії у даному кримінальному провадженні тривають, встановлюються інші співучасники злочину. Надається правова оцінка іншим фактам та діям посадових осіб, які брали участь у корупційній схемі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-