Єврокомісар пропонує карати санкціями за порушення прав людини на Донбасі

Єврокомісар пропонує карати санкціями за порушення прав людини на Донбасі

Доповідь
Укрінформ
Для припинення людських страждань на окупованих територіях сходу України потрібне всеохоплююче відновлення верховенства закону.

Такого висновку дійшли упорядники доповіді про гуманітарну ситуацію в Донецькій області офісу комісару Ради Європи з прав людини, яку сьогодні оприлюднили у Страсбурзі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Конфлікт на сході України залишається причиною величезних людських страждань і загибелі людей. Пора покласти край цьому і забезпечити ефективне переслідування і накладення санкцій на осіб, відповідальних за порушення прав людини», - заявив у Страсбурзі комісар Ради Європи з прав людини Нілс Мужнієкс, презентуючи доповідь за результатами свого візиту до України в березні.

Доповідь стосується нагальних проблем у галузі прав людини, які мають  бути вирішені в терміновому порядку як урядом України, так і самопроголошеною владою неконтрольованих Києвом територій. Комісар підкреслив, зокрема, необхідність відстоювати право на життя, заборону катувань і захист від насильницьких зникнень.

«Усі сторони в конфлікті на сході (України) повинні поважати право на життя, що передбачає закінчення бойових дій і насильства, і шукати їхнє мирне вирішення на основі Мінських угод», - наголосив Мужнієкс. На його переконання, положення міжнародного гуманітарного права мають повною мірою дотримуватися всіма сторонами. Комісар з прав людини РЄ також висловив жаль з приводу відновлення смертної кари на неконтрольованій Україною території і наполегливо рекомендує скасувати це рішення.

Єврокомісар отримав достовірні заяви про випадки застосування тортур і жорстокого поводження, які сталися в 2014-му і 2015 роках по обидва боки від лінії зіткнення. Він закликав обидві сторони вжити термінових і стійких заходів, щоб покласти край цим порушенням та притягнути винних до відповідальності. На його переконання, жертви злочинів, пов'язаних з збройним конфліктом, повинні мати доступ до правосуддя і бути забезпечені ефективними засобами правового захисту і відшкодування збитків. Програми допомоги повинні бути доступні для усіх жертв жорстокого поводження і їхніх сімей, а також забезпечити їхню реабілітацію.

Висловлюючи занепокоєння з приводу утримання деяких осіб у повній ізоляції та/або в невизначених місцях утримання під вартою, Мужнієкс наголосив, що потрібно надати безперешкодний доступ до всіх осіб, позбавлених волі по обидва боки від лінії зіткнення. «Усі особи, позбавлені волі, в довільному порядку повинні бути негайно звільнені», - заявив комісар РЄ, висловлюючи також жаль щодо неможливості для нього і представників інших міжнародних організацій отримати доступ до місць позбавлення волі на окупованих територіях Донбасу.

Єврокомісар ще раз підкреслив, що встановлення міцного миру і примирення в суспільстві має першорядне значення для притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за серйозні порушення прав людини. З цією метою істотні недоліки щодо розслідування таких порушень повинні розглядатися в першочерговому порядку. Важливо також забезпечити ефективне розслідування в кожному випадку, коли є ознаки того, що може мати місце серйозне порушення прав людини. «Існує безліч проблем, пов'язаних з розслідуванням і переслідуванням усіх осіб, причетних до таких порушень, в тому числі і у випадках із зазначенням можливої участі найманців та/або іноземних бойовиків. Ось чому важливо повною мірою співпрацювати з відповідними міжнародними механізмами, які можуть надавати допомогу і досвід в цій галузі», - зауважив Мужнієкс.

Він закликав ЗМІ повідомляти про конфлікт відповідно до найвищих стандартів журналістської етики та професіоналізму.

Як повідомлялося, це четверта доповідь єврокомісара щодо України з 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-