Ягланд про моніторингову місію РЄ в Криму: Я не можу назвати термін

Ягланд про моніторингову місію РЄ в Криму: Я не можу назвати термін

Ексклюзив
Укрінформ
Рада Європи у своїй щорічній доповіді не згадала Крим, оскільки там немає моніторингових місій з прав людини, але створити такі місії намагатимуться, не встановлюючи якихось термінів.

Про це кореспонденту Укрінформу у ФРН в ексклюзивному коментарі розповів генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд.

"Я наполягав на відправленні та розміщенні в Криму структур моніторингу. Ми повинні використовувати наші моніторингові можливості в Криму, тому що ми просто не можемо допустити, щоб 2,1 млн осіб були ізольовані", - сказав Ягланд.

На питання, коли такі місії можуть з'явитися, Генсек РЄ сказав, що не може назвати їх. "Я не можу назвати термін. Це дуже делікатне питання. Ми не можемо робити нічого, що могло б опосередковано або прямо визнати анексію Криму", - пояснив він.

За словами Генсека Ради Європи, слід "бути дуже уважними і досягти угоди з Україною, але також і з Російською Федерацією". За прогнозом Ягланда, Рада Європи "буде в змозі досягти домовленості з обома сторонами і привести більш формальні інституції на місце". У цьому контексті він нагадав, як вдалося домовитися раніше щодо місії Штудемана (місія Ради Європи в Криму у складі 4 осіб під керівництвом спеціального представника Генерального секретаря ОБСЄ Жерара Штудемана вивчала ситуацію з правами людини в Криму на початку року протягом 5 днів).

На питання про те, хто більше блокує процес, Ягланд не відповів.

Серед прикладів проблем він згадав про українські закони, які "говорять про те, що ті, хто в'їхав на півострів без дозволу української влади, має потрапити під санкції". "І ми не можемо просто почати їздити до Криму. Нам треба досягти згоди з українським урядом, але також з російською владою", - зазначив генсек Ради Європи.

При цьому Ягланд згідний з тим, що "відвідини півострова повинні проходити дисципліновано". Це відноситься і до поїздки представників ПАРЄ, що планується наприкінці липня. "Політичні діячі спочатку повинні заручитися згодою щодо того, як це має бути зроблено. Не можна робити цього на індивідуальній основі, а лише організовано", - наполягає Ягланд, але підкреслює, що "критикувати нікого не буде".

Повертаючись до теми, чому він не включив у щорічний звіт дані по Криму, Генеральний секретар Ради Європи відповів, що його документ "базується виключно на звітах існуючих традиційних інструментів, визначених у конвенції, - моніторингових органів, Венеціанської комісії і Суду з прав людини".

"Мій звіт не базується на тому, про що ми читаємо в газетах або чуємо від когось. Він грунтується на тому, що вдалося виявити наглядовим органам. А у нас немає моніторингу в Криму", - парирував він, додавши, що у нього, втім, "може бути власна думка", але його він у звіт включити не має права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-