У ВР говорили про зміни до Конституції: майже чинні та майбутні

У ВР говорили про зміни до Конституції: майже чинні та майбутні

Фото
Укрінформ
Закон про зміни до Конституції у частині правосуддя буде оприлюднений вже завтра.

Про це заявив Президент Петро Порошенко у виступі на урочистому засіданні парламенту з нагоди Дня Конституції.

"Ми на порозі фундаментальних змін у суддівській системі, але не забуваймо, що посіяне не одразу жнуть: воно потребує часу, щоб прорости, заколоситися та дозріти. Суди не змінити за один день. На впровадження реформи знадобиться кілька років, але в результаті цієї копіткої роботи всі українці отримають нову судову систему: більш чесну, більш незалежну та більш справедливу", - констатував він.

Фото: Микола Лазаренко, Укрінформ

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ – НЕ СЬОГОДНІ, Й НЕ ЗАВТРА

За децентралізацію у другому читанні голосуватимуть не сьогодні і не завтра, заявив Президент.

Лише за умови виборів на Донбасі відповідно до українських законів і стандартів ОБСЄ Порошенко буде готовий закликати ВР проголосувати децентралізацію в другому читанні. «І хотів би заспокоїти: станеться це не сьогодні, не завтра, не 4 липня, як тут розповсюджують всяку брехню, а як будуть виконані чіткі попередні безпекові умови». Президент підкреслив, що в цьому питанні, «ми користуємося відомою народною приказкою, яка вчить не ставити віз попереду коня. Очевидно, для внесення змін до Конституції в цій частині є чіткі попередні умови, насамперед безпекового характеру», - наголосив голова держави.

"Припускаю, що я засмутив тих, хто постійно живиться спекуляціями на цю тему. Але моя позиція принципова, і вчора я її ще раз довів до відома наших європейських партнерів, перебуваючи в Брюсселі. І, до речі, дуже важливо, що у Брюсселі вона знаходить повне розуміння з боку наших європейських партнерів", - наголосив Порошенко.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій переконаний, що у парламенті не знайдеться голосів за зміни до Конституції у частині децентралізації. Ці зміни до Конституції дуже потрібні для України, підкреслив спікер, але один пункт, який стосується особливостей самоврядування у окремих районах Донецької і Луганської областей, викликає надто велику дискусію у суспільстві. «І ця дискусія обумовлена агресивними діями російської армії і Путіна. І тому, на жаль, поки Путін не припинив атак, поки нема довготривалого перемир'я, хоча б 30-60 днів, дуже важко говорити про те, що в парламенті може бути 300 голосів для прийняття цих змін до Конституції», - сказав Парубій.

Рада не назбирає голоси за децентралізацію – у цьому переконаний й екс-президент Леонід Кравчук.

"Те, що стосується децентралізації, то я думаю, що у такій редакції не вистачить голосів, тому що вона надає регіонам, де держава наша не контролює ситуації, можливості легітимізувати статус кво, тобто зробити дії і статус тих органів, які є не законними, стати легітимними. Тому я думаю, що у такій редакції це неможливо", - сказав він.

Так, Кравчук висловив переконання, що наразі потрібно "шукати таку редакцію", яка б не стала небезпечною для майбутнього держави.

ОВЕРНЕННЯ КРИМУ – ЧЕРЕЗ ЗМІНИ ДО КОНСТТИТУЦІЇ

"Так само, як деокупація Донбасу, на порядку денному стоїть і питання повернення Криму. Ще раз наголошую, що ми маємо розпочати процес внесення змін та доповнень до розділу Х Конституції України, який називається "Автономна Республіка Крим", - заявив Президент, виступаючи з трибуни ВР у день Конституції.

За словами Порошенка, ці зміни повною мірою витікають з невід'ємного права кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної і незалежної української держави.

"Зрозуміло, що з повним гарантуванням рівних прав і громадянських свобод для етнічних українців, росіян та інших етносів півострова", - наголосив Глава держави.

Питання внесення змін до Конституції щодо кримських татар наразі лише на стадії обговорення, заявив Парубій на брифінгу після урочистого засідання парламенту з нагоди Дня Конституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це питання, яке зараз знаходиться на стадії обговорення. Ми обговорюємо його з кримськими татарами, з нашими побратимами, і коли його обговорення буде завершено, ми зможемо це питання винести на громадський розсуд. Наразі воно на рівні ідеї і напрацювання. Ще немає законопроекту і ще не узгоджений текст цих змін", - сказав Парубій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-