Судову реформу опублікують завтра – Президент

Судову реформу опублікують завтра – Президент

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко анонсував, що завтра буде опубліковано закон про зміни до Конституції у частині правосуддя.

Про це він заявив під час свого виступу на урочистому засіданні парламенту з нагоди Дня Конституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Приклад саме такої відповідальної роботи над удосконаленням Основного закону ми з вами щойно продемонстрували. Поправки до Конституції у частині судочинства внесено у повній відповідності саме з нею самою. Завтра буде оприлюднений закон про зміни до Конституції у частині правосуддя. Я його підписав. Звичайно, хотілося б, щоб він був оприлюднений сьогодні, але день нині святковий, газети не виходять, а право на відпочинок теж є одним із прав, яке гарантовано Конституцією", - сказав він.

За словами Президента, зміни, за які ВР остаточно проголосувала на початку місяця, за обсягом не великі, але вони мають фундаментальне значення. "Чому? Тому що сьогодні правду в судах нам, українцям, часто-густо знайти дуже важко. Мільйони людей прагнуть справедливості. Справедливість була головною вимогою Революції Гідності. Отож, хіба я міг не ініціювати судову реформу? Хіба ми не мусили знайти той компроміс, коли понад 300 народних депутатів підтримали її? Хіба то не робота Президента і не обов'язок Президента? І я ще раз хотів би щиро подякувати кожному з народних депутатів, хто проголосував за конституційні зміни", - підкреслив він.

На переконання Порошенка, це інтегральна реформа, реформа реформ, яка є передумовою і запорукою всіх інших перетворень. Головним у судовій реформі є глибоке і кардинальне оновлення суддівського корпусу; жорсткий контроль, у тому числі й громадський, за доброчесністю, доходами та видатками суддів; скасування необмеженої недоторканності суддів, а також ліквідація політичних впливів та незалежність судової гілки влади.

"Ми на порозі фундаментальних змін у суддівській системі, але не забуваймо, що посіяне не одразу жнуть: воно потребує часу, щоб прорости, заколоситися та дозріти. Суди не змінити за один день. На впровадження реформи знадобиться кілька років, але в результаті цієї кропіткої роботи всі українці отримають нову судову систему: більш чесну, більш незалежну та більш справедливу", - констатував він.

Глава держави запевнив, що вже наприкінці поточного року на конкурсній основі буде сформовано новий Верховний суд України, у якому зможуть узяти участь і правники з-поза меж судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-