Особливий статус Донбасу гальмує зміни до Конституції - Парубій

Особливий статус Донбасу гальмує зміни до Конституції - Парубій

Укрінформ
Реформі децентралізації в Україні  заважає питання змін до  Конституції щодо особливостей здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Про це Голова Верховної Ради України  Андрій Парубій сказав в інтерв'ю телеканалу «Рада», розміщеному на офіційному порталі парламенту.  

Він зазначив, що питання змін до Конституції у частині децентралізації мають умовні дві площини. «Одна - це сама реформа децентралізації, яка, на моє переконання, є однією з ключових реформ в Україні», - сказав він і навів у якості прикладу досвід Польщі, де це стало базою для усіх інших реформ.

Інший пункт, на думку Парубія, не має безпосереднього відношення до цієї системи реформ. Йдеться про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

«На жаль, цей пункт став причиною не тільки політичних конфліктів, а й загальносуспільної дискусії. І фактично цей пункт, який залежить від виконання Путіним Мінських домовленостей, не дозволяє прийняти цю важливу та ключову реформу», - підкреслив очільник парламенту.

Парубій вважає, що сьогодні, за умов окупації, ще  рано говорити про можливість ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації разом з тим пунктом. Водночас, він зауважив, що між першим та другим читанням «не може бути вилучено жодного пункту, не може бути змінено жодної крапки, жодної коми».

На його переконання, необхідно розпочати цей процес фактично з початку, вилучивши пункт в окремий проект змін до Конституції, і тоді знов необхідне рішення Конституційного суду і розгляд в першому та другому читаннях.

«Якби це була моя воля, то я би цей пункт, який є залежним від міжнародних договорів, вилучив, а щоб по децентралізації, по якій є консенсус і в суспільстві, і в Верховній Раді, провели реформу, щоб вона запрацювала в Україні. А окремим положенням і окремим проектом закону про зміни до Конституції ми б розглядали питання про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, - зазначив Голова Верховної Ради.

Він  також висловився за дієвість референдуму як норми прямої  демократії, але не під час окупації та не в умовах гібридної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-