Влада Росії «віджимає» у мільярдера Прохорова холдинг РБК

Влада Росії «віджимає» у мільярдера Прохорова холдинг РБК

Укрінформ
Джерела з оточення російського мільярдера Михайла Прохорова заявляють, що російська влада чинить на нього серйозний тиск: підприємця змушують продати належний йому холдинг РБК або змінити його керівництво.

Про це повідомляє Медуза.

Джерела в оточенні Михайла Прохорова розповіли «Медузі», що переговори щодо продажу РБК бізнесмен веде вже більше року. Спершу Прохоров нібито розмовляв про це з власником «Комсомольской правды» Григорієм Березкіним. Інше джерело «Медузи» з оточення Прохорова розповідає, що потенційним покупцем РБК був співвласник лісопромислової групи «Илим» Захар Смушкин. Обох ймовірних покупців об'єднує, по-перше, давнє знайомство одне з одним, а по-друге, дружба з прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим — він у 1990-ті працював у Смушкіна юристом. Співрозмовник «Медузи», близький до керівництва економічного департаменту ФСБ, підтверджує: в угоді Прохорова зі Смушкіним був зацікавлений глава російського уряду Дмитро Медведєв.

У розмові з «Медузою» один з впливових російських медійних топ-менеджерів зазначає, що Смушкін і Прохоров не змогли домовитися про ціну: на думку людей з оточення Прохорова, холдинг РБК до 2016 року «збільшив свою політичну вагу», що також має враховуватися в ціні активу.

У компаніях групи ОНЭКСИМ мільярдера Михайла Прохорова 14 квітня пройшли обшуки. Їх провели співробітники ФСБ і податкової служби.

За словами джерел «Медузи» в групі ОНЭКСИМ, ФСБ і оточенні Прохорова, обшуки в компаніях підприємця санкціонував особисто президент Росії. Володимир Путін був обурений публікаціями видання, присвяченими його сім'ї. Джерело в керівництві ОНЭКСИМа зазначає, що претензії Кремля до РБК «наростали як сніжний ком», особливо в останні місяці. Ще у 2015 році керівництву країни не сподобалися деякі публікації РБК — зокрема, розслідування про ймовірну дочку Путіна Катерину Тихонову, а також текст про бізнес ймовірного зятя Путіна Кирила Шамалова. І особливо у Кремлі були роздратовані тим, як активно РБК у 2016-му висвітлював публікацію «Панамських архівів».

З приводу можливої зустрічі «Медузи» з Михайлом Прохоровим співробітники його приймальні заявили: «Це неможливо».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-