Геращенко пояснила, що доброго дали Мінські переговори і чому не дають більше

Геращенко пояснила, що доброго дали Мінські переговори і чому не дають більше

Укрінформ
Москва найбільше прагне дискредитувати і розвалити роботу підгруп у тристоронній контактній групі в Мінську.

Про це в Facebook написала представник України в гуманітарній підгрупі, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Вона нагадала, що робота чотирьох мінських підгруп почалася рік тому. Підбиваючи підсумки, Ірина Геращенко означила основні моменти.

«Перше і головне. Разом з президентом України, українськими дипломатами вдалося зупинити можливий масштабний наступ. Не допустити нового страшного Дебальцева. А значить – зберегти сотні і тисячі життів наших цивільних і військових. Це надмета і це надважливо», – наголосила Геращенко.

«У надважких, емоційно виснажливих переговорах нам вдалося звільнити за цей рік більше 80 заручників. Ми наблизилися до питання екстрадиції політв’язнів Афанасьєва і Солошенка, ми десятки разів піднімали питання звільнення Надії Савченко у Мінську. Інші деталі нашої роботи в цій чутливій сфері нехай поки що залишаться за кадром. Але ще раз і ще раз хочу засвідчити, що питання звільнення заручників знаходиться на особистому контролі президента, він десятки разів оперативно приймав непрості важливі рішення про помилування тих осіб, за яких ми могли вирвати з в’язниць бойовиків наших заручників», – пише представник України в гуманітарній підгрупі.

Окрім того, Геращенко назвала надзвичайно важливим початок розмінувальних робіт поблизу лінії зіткнення, визначення 12 пріоритетних інфраструктурних об’єктів, робота по розмінуванню яких майже завершилася.

«У центрі нашої уваги не лише питання безпеки, гуманітарні і соціально-економічні теми, але і кордон. Українська сторона наполягає – відновлення контролю на україно-російському кордоні: це обов’язковий пункт мінських угод, під яким стоїть підпис Путіна. Також ми вимагаємо вже сьогодні допуску ОБСЄ на всю окуповану територію, аж до кордону, і ми єдині, хто голосно протестує проти насильства та залякування місії ОБСЄ бойовиками», – зауважила Геращенко.

Вона також нагадала, що мінський формат – «це не самостійний майданчик, а похідна від «нормандського формату». Учасники груп не мають мандату на прийняття жодних рішень чи підписів, наше завдання – напрацьовувати ініціативи, ідеї, пропозиції задля реалізації мінських угод. І надавати ці пропозиції лідерам нормандського формату».

Робота мінських груп, за словами Ірини Геращенко, полягає в тому, щоб примусити РФ шанувати норми міжнародного права і виконувати взяті на себе зобов’язання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-