Савченко відмовилась підписувати папери на екстрадицію

Савченко відмовилась підписувати папери на екстрадицію

Заява
Укрінформ
Незаконно затримана і засуджена в Росії українська льотчиця Надія Савченко відмовилась підписувати документи на екстрадицію в Україну.

Вона пояснила своє рішення в листі, який розміщений на її сторінці у Фейсбуці.

"Я обурена до краю! Приносять мені для заповнення пакет документів для екстрадиції в Україну. Запитання, що я там читаю, викликають в мене просто дикий регіт. Запитання: "С какой целью вы пересекли границу России?" Ну, ви собі уявляєте таке запитаня?! Відповідаю: "Мене викрали спецслужби РФ! Тут же записують мою відповідь в такій собі вільній інтерпретації: "Незаконно пересекла границу". Е ні! Кажу, так діла не буде!" - розповіла Савченко.

За її словами, вона потрапила "у якусь злу сюрреалістичну казку", бо за своє викрадення повинна викрадачам ще й 30 тисяч рублів заплатити.

"Це що, за бензин? Чи це, щоб відкупитися, і мене, нарешті, в Україну повернули?!" - обурилась українка.

Втім, вона додала, що в цій ситуації їй шкода не грошей, а того, що злочинці виставляють її, ошукану, злочинцем: "Та грошей мені не шкода! Мене вкрали, мене ж ще й обікрали (вкрали в мене все, що на мені було, тільняшку, камуфляж і берци), ще й гроші вкрасти хочуть! Та нехай вдавляться! Дам я їм тих 30 000 російських рублів! Хай їм на ліки буде від дурної голови!  Але все решта! Ну тут вже, вибачте! Я погодитись ніяк не можу!" - заявила Надія.

Найбільше Савченко зачепив сам факт, що, аби приховати викрадення, Росія хоче судити її вдруге - нібито для екстрадиції, але насправді щоб створити їй образ злочинця.

"Судити хочуть так хитро, щоб я сама визнала все те, чого я не робили і не визнаю! – Хочуть мене повернути в Україну не героєм, а якимось злочинцем! Хоч злочинцями самі являються! Та чому я повинна себе оббріхувати на користь Росії?! Тільки тому, що вони погрожують мене вбити? То нехай вбивають!… Тому ніякі документи з таким формулюванням я їм підписувати не буду!" - наголосила українка.

Нагадаємо, нещодавно захист української льотчиці Надії Савченко почав займатися питанням її передачі в Україну.

В середині квітня Надія Савченко припинила сухе голодування, яке тривало 12 діб. 6 квітня після набуття чинності вироку Донецького міського суду Надія Савченко почала сухе голодування, протестуючи проти незаконного ув’язнення та вироку і вимагаючи свого негайного звільнення.

22 березня 2016 року російський суд засудив українку до 22 років ув’язнення, не зважаючи на всі докази невинуватості, представлені адвокатами упродовж довгого процесу. Також після винесення "вироку" Надія Савченко категорично відмовилась від подачі апеляції на рішення Донецького міського суду.

Фото: Савченко, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-