Експерти знайшли в Конституції три суттєвих недоліки

Експерти знайшли в Конституції три суттєвих недоліки

Укрінформ
Недоліками діючої Конституції України є відсутність балансу гілок влади, застарілий адміністративно-територіальний устрій та залежність судової системи.

Таку думку висловила експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко під час круглого столу в Укрінформі "Нова Конституція України. Погляд молоді".

"На сьогодні я би виділила наступні недоліки конституційного тексту: немає балансу гілок влади - законодавчої, виконавчої і судової, немає чіткого розподілу відповідальності. Тому постійно виникають політичні конфлікти. Другий блок -організація спроможного місцевого самоврядування", - сказала вона.

Кириченко вважає, що побудувати спроможне місцеве самоврядування українцям заважає адміністративно-територіальний устрій, передбачений у Конституції.

"На жаль,треба констатувати, що станом на 2016 рік нам не вдалося побудувати спроможне місцеве самоврядування. Це теж пов'язано з Конституцією. Адміністративно-територіальний устрій, який закладений, цьому завважає. Були закладені виконавчі органи на місцях, які є під Президентом", - пояснила вона.

Експерт додала, що третім блоком проблем у діючій Конституції є залежність судової влади.

 "Третій блок  - нам не вдалося побудувати незалежної судової системи, яка би справедливо здійснювала правосуддя. Ці проблеми закладені в Конституції, бо призначенні і звільнення суддів пов'язане з політичними суб'єктами - президент і парламент. Тому не можемо говорити про незалежність суддів", - уточнила Кириченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-