Генсек РЄ проаналізував стан демократії та прав людини в Україні

Генсек РЄ проаналізував стан демократії та прав людини в Україні

Укрінформ
Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд представив щорічну доповідь про стан демократії, прав людини та верховенства права, в якій окреслив основні виклики демократичним процесам, з якими наразі стикається Європа, і зокрема Україна.

Текст доповіді опубліковано на сайті Ради Європи.

«Європа наразі бореться з багатьма серйозними викликами, включаючи тероризм, міграцію і конфлікти. Це успішно експлуатують націоналісти і популісти у багатьох місцях, знижуючи довіру до національних і європейських інституцій», - йдеться у вступному слові.

Генсек зазначив, що за останні 12 місяців у Європі сталася зміна викликів для безпеки, серед яких він назвав теракти у Європі, міграційну кризу, відсутність сталого миру на сході України, поновлення військових дій у Нагірному Карабасі.

Водночас Ягланд звернув увагу на прогалини у законодавстві країн Європи, що призводять до порушення і обмеження основних прав людини, включаючи свободу слова, свободу зібрань та право на недоторканність приватного життя.

Основний акцент доповіді стосувався порушень незалежності та неупередженості системи правосуддя у Європі, таких як політичне втручання, корупція і невиконання судових рішень.

Ягланд також звернув увагу на прийняття в Україні законів, що стосуються люстрації в судовій системі.

«Венеціанська комісія відзначила, що люстрація має доповнюватися іншими засобами забезпечення справедливості, такими як кримінальне переслідування осіб, відповідальних за вчинення тяжких злочинів (в тому числі злочинів проти людяності), структурні реформи, спрямовані на зміцнення верховенства права, боротьбу з корупцією та викоренення кумівства», - йдеться у доповіді.

Він наголосив, що невиконання рішень національних судів досі є серйозною проблемою в Україні та Росії. Зокрема, за словами генсека, в Україні закон, який гарантує виконання судових рішень, набув чинності у 2013 році, однак справжній вплив на виконання судових рішень цей документ матиме лише тоді, коли у держбюджеті буде збільшено видатки на зазначені цілі.

У доповідь йшлося й про ситуацію у медійній сфері. Зокрема, відзначено позитивні зрушення в Україні щодо реформування системи державних медіа в контексті забезпечення редакційної незалежності стосовно державних органів.

Генсек відзначив і хвилюючі тенденції у сфері свободи слова. Йдеться, зокрема, про вплив політичних партій на ЗМІ, відсутність незалежності журналістів, випадки їх залякування, прозорість власності ЗМІ та незбалансоване висвітлення у ЗМІ.

«Політичне насильство, в тому числі насильницька риторика і фізичне насильство щодо кандидатів і політичних партій, спостерігається в Туреччині і в Україні», - йдеться в доповіді.

Ягланд зазначив, що зміни в законі про вибори менш ніж за рік до виборів і складна нормативно-правова база «підірвали довіру до виборчого процесу в Україні».

Він також наголосив, що поляризація політичного клімату в Україні не дозволила більшості й опозиції дійти згоди щодо конституційних поправок, які відіграють основну роль у розвитку країни.

У доповіді відзначено процеси децентралізації влади, які розпочала й Україна. Генсек зазначив, що подальша передача повноважень і ресурсів до регіональних органів влади може бути вирішенням деяких проблем, які постають у тому числі в Україні.

«Тенденція (до децентралізації) стала закликом до подальшої передачі повноважень регіонам у кількох частинах Європи. У таких державах, як Іспанія, Британія та Україна, постає питання можливого відділення окремих регіонів. Ці виклики не є новими, втім, якщо не вирішувати їх належним чином, вони становитимуть серйозну загрозу для безпеки демократії», - йдеться у документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-